Lososom protiv raka dojke!

by | 16 Novembra, 2013

Samo dvije porcije masne ribe sedmično mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje rizik od pojave ovog karcinoma za 14 posto.

losos

Samo dvije porcije masne ribe sedmično, poput lososa, tune, skuše, haringe ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u “British Medical Journalu”.

Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sistemu i drugim ćelijama.

Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primjer Britanija, devedeset procenata djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može da proizvede samo.

Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 oboljelih od raka dojke.

Zbog načina ishrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što takođe utiče na rizik od pojave ove bolesti.

Izvor: elle.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.