Categories Prevencija i liječenje

Simptomi infekcije uha i liječenje boli u ušima tokom ljeta

Ako ljeti provodite puno vremena u moru, pripazite na zdravlje ušiju kako se ne bi razvila infekcija spoljašnjeg slušnog kanala odnosno “plivačko uho”. O kakvoj se vrsti infekcije radi, kako se liječi te kojih se savjeta treba pridržavati kako ne bi došlo do ove upale objasnio je otorinolaringolog, profesor Ivica Klapan.

Boravak u vodi može uzrokovati infekciju

“Plivačko uho” je infekcija slušnog kanala (kože), prirodnog kanala vanjskog uha koji prenosi energiju zvučnih vibracija do bubnjića. Dr Klapan kaže kako je ova vrsta upale vrlo često udružena i s akutnom upalom srednjeg uha.

Iako se “plivačko uho”, kako i sam naziv sugeriše, najčešće javlja kod osoba koje dugo i često borave u vodi, npr. plivača i vaterpolista, može nastati i nakon “običnog” tuširanja, ali i nakon oštećenja kožnog pokrova slušnog kanala nakon čišćenja smole (cerumena) različitim štapićima.

“Načelno govoreći, u sluškom kanalu prisutan je zaostatak vode uz neodstranjen cerumen (smolu). Ova tipizirana upala ne zavisi od spola već se javlja u svim dobnim grupama, te češće u profesijama koje su povezane sa radom u vodenom okruženju”, kaže dr Klapan.

Kako prepoznati “plivačko uho”?

Prvi simptomi ove upale obilježeni su neodređenom “punoćom” ili “začepljenošću” uha, svarbom ili sličnom iritacijom kože zvukovoda, kasnije se javlja otok i izražena bolnost kože slušnog kanala, a često je primjetan i iscjedak.

“Tokom žvakanja hrane često je prisutna bol. Uška je na dodir bolna, često crvenija, pridruženi limfni čvorovi mogu biti povećani”, objašnjava dr Klapan i dodaje kako pacijenti koji imaju ovu vrstu upale uha često kažu da slabije čuju, a ponekad i osjećaju vrtoglavicu.

Liječenje antibioticima

Liječenje “plivačkog uha” treba sprovesti ljekar.

“U terapiji svakako imaju mjesta antibiotici, ponekad i analgetici, ali i lokalna primjena masne antibiotske trakice, koja se postavlja u slušni kanal, te potom mijenja jednom dnevno u nekoliko navrata”, govori dr Klapan.

Savjeti za sigurno kupanje!

Ako ste za godišnji odmor odabrali mjesto uz obalu i planirate dosta vremena provesti u moru, adekvatno se pobrinite za zdravlje ušiju.

“Prije godišnjih odmora, preporučuje se svakako provjeriti da li su slušni kanali čisti. Ako ima naznake cerumena, treba ih detaljno očistiti. Poslije kupanja, uši treba svakako posušiti. Slijedite li ovaj jednostavni savjet, godišnji odmor na moru, kao i plivanje i ronjenje, proteći će sasvim sigurno bez tegoba”, savjetuje dr Klapan.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *