Categories Prevencija i liječenje

Svjetska zdravstvena organizacija: MMR vakcina ne izaziva autizam

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije SZO na regionalnom sastanku o imunizacijama poručili su da MMR vakcina ne izaziva autizam i da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Ekspert za program imunizacije SZO za Evropu Rob Battler kaže da je to diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika, koji se nije bavio praksom 15 godina.

“SZO i partneri uradili su hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posljedična veza između MMR vakcine i autizma”, istakao je Battler.

On ističe da antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja i rubele koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve.

Battler navodi da roditelji treba da dobiju tačnu informaciju zasnovanu na pouzdanom izvoru.

“Naravno, roditelji moraju sami da donesu odluku”, rekao je Battler i dodao da roditelji, takođe, moraju da shvate da djecu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu.

Govoreći u situaciji u regionu, Battler kaže da su na Kosovu već evidentirana dva smrtna slučaja od malih boginja, a slučajevi obolijevanja zabilježeni su i u pojedinim dijelovima Srbije.

Regionalni sastanak o imunizacijama završava sutra (26. oktobra), organizuju crnogorsko Ministarstvo zdravlja i SZO.

IZVOR: KLIX.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *