Tamna čokolada je bolja za vid od mrkve

by | 26 Novembra, 2013

Osim što ima privlačniji ukus, čokolada je prema rezultatima novog istraživanje bolja i za vid od mrkve.

cokolada1-490x332

Naučnici sa britanskoga Univerziteta “Reading” testirali su vid i mentalne sposobnosti trideset osoba uzrasta između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu.

Test je urađen dva puta, prvi put su učesnici istraživanja jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu.

Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpfrutu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.

Učesnicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate su imali nakon što su jeli tamnu čokoladu. Naučnici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.

Osim što povoljno utiče na mentalne sposobnosti i vid, u pethodnim istraživanjima je otkriveno da tamna čokolada pozitivno utiče i na holesterol, rad trombocita i osjetljivost na insulin.

Izvor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.