Categories Prevencija i liječenje

Uradite ispravan samopregled dojki u 4 lagana koraka

Istraživanja pokazuju da je najčešći karcinom kod žena karcinom dojke. Ali ono što ohrabruje u posljednje vrijeme je to što stopa uspješnog liječenja raste, dok ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadiju uspješnost liječenja je skoro 100%.

Upravo iz ovih razloga jako je bitno raditi redovne preglede kako kod ljekara, tako i samostalno. Ljekari preporučuju da se sa samopregledom počne u ranim dvadesetim. Bitno je da se pregled radi uvijek u istom periodu ciklusa, kako bismo primijetili promjene, ukoliko ih ima. Preporučuje se da se pregled radi u posljednjoj sedmici ili posljednji dan ciklusa.

Da biste na pravi način uradili samopregled pročitajte kako korak po korak to ispravno uraditi:

1. korak
Posmatrajte grudi u ogledalu sa rukama pored tijela ili na bokovima. Prvo obratite pažnju na bradavice, da li su proporcionalne. Bitno je da ne postoji, od pregleda do pregleda, promjena položaja bradavice. Obratite pažnju na oblik grudi i kožu. Ukoliko su dojke uobičajene boje, veličine i oblika, odnosno ukoliko su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka, onda nemate razloga za brigu.

2. korak
Potrebno je da podignete ruke iznad glave i obratite pažnju na iste stvari kao u prvom koraku.

3. korak
Treći korak podrazumijeva fizički pregled – opipavanje. Podignite lijevu ruku i opipajte desnom rukom lijevu dojku, pa zatim lijevom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate dojke. Opipajte cijelu dojku od vrha ka dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osjetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.

4. korak
Ponovite korak 3 samo u drugom položaju. Možete ležati ili sjediti i ponoviti pažljivo pregled dojki. Jako je bitno da fižički pregled radimo u različitim položajima, kako nam nešto ne bi promaklo. Ovo možete raditi i pod tušem, jer ruke lakše klize preko dojke.

Jako je bitno da znate da samopregled ne može da zamijeni ljekarski pregled ni mamografiju. Zato se savjetuje da pregled radite na svakih 6 mjeseci do godinu dana, ukoliko ljekar ne zahtijeva drugačije.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *