Pet namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite glavobolje
Kada nas boli glava, prvo posežemo za lijekovima, no trebali bi se okrenuti mudrijem izboru namirnica Ukoliko vas muče glavobolje, pored lijekova,...
Vitaminska pasta doktora Nikolaja Amosova, poznatog ukrajinskog kardiohirurga i akademika, korisna je za srce jer jača srčani mišić, te poboljšava imunitet.
Ovaj ljekar poznat je po novim metodama hirurških operacija na srcu, a njegov “lijek” je izvor vitamina, antioksidanata i mikroelemenata koji su srcu i cijelom tijelu potrebni!
Zašto uzimati Amosovu pastu?
Recept za Amosovu pastu:
Amosova pasta je veoma ukusna i priprema se od mješavine sušenog voća. Osnova za pastu su med, orasi, limun u kombinaciji sa suhim voćem, kao što su smokve, suhe kajsije, grožđe, šljive, urme. Pasta je bogata vitaminima, mineralima, enzimima, organskim kiselinama, lipidima i antioksidantima.
Sastojci:
250 g suhih kajsina
250 g suhog grožđa (tamne sorte)
250 g suhih šljiva
250 g suhih smokava
1 kašika oraha
1 limun
250 g prirodnog meda
Priprema:
1. Sušeno voće stavite u blender i izmiksajte.
2. Operite limun, isjecite na komade, uklonite košpice i izmiksajte u blenderu.
4. Dodajte limunu sve sastojke, sipajte med i promiješajte.
5. Čuvajte pastu u frižideru (nekoliko mjeseci).
Kako koristiti Amosovu pastu?
Pasta se može konzumirati na prazan želudac (ne izaziva iritaciju stomaka i crijeva). Potrebno je da uzimate jednu kašiku triput dnevno. Djeca, zavisno od uzrasta – 1 kašičicu za desert.
Savjet plus:
Najbolje je pastu koristiti dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Amosova pasta dobija posebnu vrijednost u proljeće, kada ima malo vitamina, i u jesen, kada je potrebno ojačati tijelo prije prehlade i virusnih infekcija.
IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN