Categories Prevencija i liječenje

Zašto imamo loš zadah kad se probudimo?

Senzualni poljupci ujutro, prije nego se uopšte ustane iz kreveta nešto je što se vjerovatno događa samo u – filmovima. Taj ustajali, jaki zadah sigurno nije nešto s čime bismo prišli bilo kome ujutro, a kamoli partneru/ici. Iako je jedan od logičnih razloga taj da nismo prali zube oko osam sati, postoji još faktora koji potpomažu toj neugodnoj pojavi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Što su nam usta više suha, veće su šanse da će nam zadah biti loš. Disanje na usta, hrkanje i korištenje određenih lijekova čak pojačavaju loš zadah tako što dodatno isušuju usta.

Doktor dentalne medicine i protetičar s Manhattana, Mazen Natour za Women’s Health magazin objašnjava kako sve dolazi od manjka produkcije sline, koja inače služi za čišćenje bakterija koje uzrokuju zadah.

Ponekad može ukazati na bolest

“Iako je uglavnom nešto oko čega ne bi trebalo brinuti, u nekim situacijama iza neobično jakog i neugodnog zadaha mogao bi se skrivati neki zdravstveni problem. Često su to problemi s desnima, koji su opet povezani sa srčanim oboljenjima. Mogu biti i infekcije poput gnojnoj čira, ili gastroenterološki problemi”, kaže dr. Natour.

Ako se želite riješiti tog neugodnog zadaha, obavezno očistite zube koncem i temeljno ih operite prije spavanja. Obrati se doktoru primijetiš li da ne nestaje.

Mala alatka za bolji dah

Kako se upravo na njemu nalazi najviše bakterija, dr. Natour predlaže čišćenje jezika strugalicom 2 – 3 minute te korištenje bezalkoholne vodice za ispiranje. Najbitnije je posjećivati redovno zubara, kako bi nam pomogao oko drugih stanja koje bi mogle uzrokovati zadah i propadanje zubi.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *