Zlatna pasta – lijek protiv gripe, prehlade i upala

by | 29 Januara, 2017

Gripa i prehlada i dalje stišću, a ako se borite s njima ili se želite zaštiti, dobro ćete izabrati ako svojoj ishrani dodate “Zlatnu pastu” koja pomaže kod svakog upalnog procesa. Ovu pastu lako možete da napravite sami!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Glavni sastojak “Zlatne paste” je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protivupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova.

S obzirom ne to da naše tijelo teško apsorbuje kurkumu, u “Zlatnu pastu” svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina.

Sastojci za “Zlatnu pastu”:

– 125 mililitara kurkume u prahu
– 250 mililitara vode
– 1 i po kašičica mljevenog crnog bibera
– 70 mililitara djevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja

Postupak:

1. Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta.

2. Ako vam se čini da je pasta prerijetka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta cijelo vrijeme mora biti na laganoj vatri te ne smije zakipjeti jer će sastojci izgubiti svoja ljekovita svojstva.

3. Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite miješati kako bi se svi sastojci dobro povezali.

4. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli, u frižideru gdje može da stoji do dvije sedmice jer njena potentnost, odnosno efikasnost opada nakon toga vremena.

Kako koristiti “Zlatnu pastu”?

– ako se koristi kao dodatak jelima, “Zlatnu pastu” dodajte tek pri kraju kuhanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno nadopunjava okuse jela s grahom

– može se koristiti i kao čaj na način da se kašika paste ubaci u vruću vodu, promiješa i doda med ili sladilo po želji

– odličan je dodatak umacima

– kašiku paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem supu

– kašiku paste dodajte dinstanoj riži i povrću za poboljšavanje okusa

– malo paste dodajte u toplo biljno mlijeko i uživajte u svom “Zlatnom napitku”

IZVOR: ZADOVOLJNA.HR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.