Categories Prevencija i liječenje

“Zlatno mlijeko”: Ljekoviti čaj od kurkume za mršavljenje

Još u drevnim zapisima Ayurvede spominje se “zlatno mlijeko” od kurkume kao melem za dušu i tijelo. Iscjeljujuća svojstva ovog napitka su brojna zbog sastojaka koje sadrži, a čija sinergija pojačava pojedinačna ljekovita svojstva svakog pojedinačnog sastojka.

Imunološka bomba

Redovitom konzumacijom ovoga čaja podstiče se probava, jača imunitet, jetra, a u zadnje vrijeme govori se i o njegovoj mogućoj primjeni u prevenciji nekoliko vrsta karcinoma.

“Zlatno mlijeko” ima i snažna antioksidativna svojstva jer svojom toplotom, te u kombinaciji s nekim začinima i malo masnoće maksimalno pojačava moć kurkume. Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti ovaj napitak, a za svaki od njih će vam trebati: šporet, kurkuma, malo bibera, te nešto što sadrži masnoću za bolju apsorpciju ljekovitog kurkumina, poput mlijeka, kokosovog ulja i slično. Navedeno uvijek možete koristiti kao bazu, a začine i druge dodatke stavljati prema želji!

Tajno oružje – kurkumin

Kukrkuma sadrži 3% kurkumina, ljekovitog sastojka koji je čini tako čarobno narandžastom i koji krije niz zdravstvenih benefita.  Kao tajno oružje u mršavljenju, kurkumin uspješno podstiče varenje masti i šećera i pomaže kod ublažavanja upale u organizmu.

Zlatno mlijeko

Sastojci:

2 dl mlijeka (organskog, bademovog, kokosovog, zobenog…)
1 kašičice kurkume u prahu
1/2 kašičice cimeta
prstohvat crnog bibera
komadić oguljenog korijena đumbira ili 1/4 kašičice đumbira u prahu
prstohvat kajenskog papra (po želji)
1 kašičica meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Izblendajte sve sastojke na najbržem programu do sasvim glatke strukture. Prelijte u lončić pa zagrijavajte smjesu od 3 – 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne postane vruća, ali pazite da ne proključa! Piti odmah.

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.24SATA.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *