Categories Savjeti stručnjaka

3 pitanja o…uklanjanju madeža.

P U kojim slučajevima je opravdano ukloniti mladež?

Uklanjanje mladeža se savjetuje ukoliko se on povrijedi mehaničkim ili nekim drugim putem, te u onim slučajevima kad mladež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, kada krvari ili kada je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se sa mladežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti ljekaru kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na mladeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim povredama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično. Ukoliko se pregledom pokaže da je došlo do ovih promjena tada treba ukloniti mladež.

P Treba li mladež ukloniti hirurškim putem ili laserom?

Odstranjivanje mladeža bi se trebalo obavljati isključivo hirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je mladež u potpunosti uklonjen, i da se nije maligno promijenio. Indikaciju za uklanjanje mladeža postavlja ljekar na osnovu pregleda, te eventualne dermatoskopije – dijagnostičke metode kojom se putem uvećanja posmatra mladež, te se preciznije mogu primijetiti sve promjene na njemu. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje laserski tretman je nemogućnost precizne potvrde da li je mladež u potpunosti odstranjen. Sama intervencija je jednostavna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje u prosjeku oko 15 minuta, pri kojoj se mladež ukloni u potpunosti. Konci se vade poslije

sedam dana.

 P Koliko traje period oporavka?

U toku jednog tretmana moguće je odstranjivanje većeg broja mladeža, a maksimalan broj je pet. Ukoliko se zahvat stručno obavi, ožiljci su gotovo neprimjetni. Postoperativni tretman nakon intervencije traje oko sedam dana, a prvih dana nakon odstranjivanja mladeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih sedmica kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom periodu ne treba se izlagati suncu i drugim iritirajućim sredstvima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *