Categories Savjeti stručnjaka

5 jutarnjih navika koje će vam pomoći da budete zdravi i snažni ove jeseni

Jutro obično oboji ostatak dana – od buđenja u velikoj mjeri zavisi i naše raspoloženje, blagostanje i opšte zdravlje.

Ustajete brzo iz kreveta ujutru, na brzinu popijete kafu, nemate vremena za doručak i nervirate se u saobraćajnim gužvama na putu do posla – poznati obrazac jutra. Ali, takav neprijateljski način da započnete dan možete lako promijeniti. Dovoljno je da uključite u svoj jutarnji ritual nekoliko tačaka.

Počnite jutro čašom vode sa sokom od limuna

Ovo jednostavno, ali izuzetno zdravo piće bi trebalo da bude korak broj jedan ujutru, prije kafe i čaja. Ova vitaminska bomba hidrira tijelo, ubrzava metabolizam i daje vam energiju. Videćete da voda sa limunom ima osvježavajuće dejstvo ne manje od šoljice jake kafe.

Nekoliko vježbi istezanja

Jutro je konfuzno vrijeme za vježbanje, ali izdvojiti samo tri minute za nekoliko jednostavnih vježbi istezanja nije tako teško. One će vam pomoći da razmrdate tijelo i potpuno se otresete sna. Uzgred, tijelo se tako brzo navikne na jutarnje protezanje, da ćete uskoro sami početi da osjećate potrebu da se protežete nakon buđenja.

Vodite računa o vašoj koži

Ujutru i uveče je najbolje vrijeme da brinete o koži. Nije ni čudo što se uči od djetinjstva da je umivanje ujutru obavezna stvar. Ako ujutru nemate vremena da koristite piling ili losion, možete odložiti postupak za veče. Pet minuta temeljnog pranja i čišćenja kože učiniće kožu sjajnom i zdravom.

Uzimajte vitamine

Kada se približava zima, veoma je važno da se održi imunitet. Dakle, ne zaboravite da uzimate vitamine u bilo kom obliku. Voće – svježe, sušeno, vitaminske napitke ili vitaminske preparate koje možete kupiti u apoteci. Vitamini su neophodni za zdravu kosu, nokte, jak imunitet i dobro raspoloženje.

Doručak je obavezan

Mnogo ljudi u žurbi ili iz drugih razloga, preskoče doručak i zadovolje tijelo samo kafom. Ovo je velika greška u svakom pogledu. Tijelu je potrebna energija ujutru, a ako ne obezbijedite neophodno “gorivo” kako bi se pokrenuo dan, vjerovatno nećete biti dobro raspoloženi i skoncentrisani. Tanjir zobene kaše, kuvano jaje ili jogurt sa kiflom – ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok u toku dana.

 

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *