Categories Savjeti stručnjaka

5 Stvari koje niste znali o …

1. ovo stanje je danas češća pojava nego u prošlosti, jer većina ljudi boravi u zatvorenom prostoru i odlazi na posao i vraća se sa posla po mraku. izlazak napolje za vrijeme pauze za ručak može značajno da popravi raspoloženje.
2. imunološki sistem kod osoba koje pate od ovog poremećaja obično je oslabljen. dosta kvalitetnog sna i uravnotežena ishrana mogu da poboljšaju opšte stanje organizma.
3. povećava se potreba za slatkim, skrobnim namirnicama. Umjesto toga, jedite više zdravih namirnica, kao što je svježe voće.
4. simptomi sap-a mogu da se manifestuju već u septembru, ali većina osoba koje pate od ovog poremećaja primjećuju pad raspoloženja nakon vraćanja sata unazad. prijedlog: instalirajte lampu pored kreveta koja “simulira” svjetlost zore!
5. sjedenje pored prozora i uređivanje doma u svjetlim bojama jednostavni su trikovi koji mogu efikasno da ublaže simptome.

Idite na odmor!
Osobe koje često odlaze na kraće odmore su sretnije od onih koji koriste samo jedan, duži godišnji odmor. razlog: prvih nekoliko dana su uvijek najuzbudljiviji i pružaju najveću korist.

Bez kihanja, molim!
Želite da bar ove zime budete bezbjedni od virusa prehlade i gripa? Jedite puno voća i povrća, unosite puno tečnosti, bar 2,5 litre, i prestanite da pušite. To vas možda neće zaštititi u potpunosti, ali svakako će skratiti bolest i ublažiti simptome!

Kako da ojačate imunitet:
Vitamin A i provitamin beta -karoten
dejstvo: vitamin a jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznice gornjih disajnih puteva.
IzvorI: zeleno povrće, mrkva, paradajz, grašak, mlijeko i mliječni proizvodi, sušeno i orašasto voće, citrusi, banana, breskva, jaje, džigerica,
integralne žitarice, riblje ulje.

Vitamin E dejstvo: vitamin e, posebno u kombinaciji sa selenom, igra važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjih disajnih organa.
Izvori: pšenične klice, biljna ulja, jaje, mlijeko, orah, badem, lješnjak, zeleno povrće, salata potočarka, džigerica.

Vitamin C dejstvo:postoje dokazi da visoke doze vitamina C (1-2 g/dan) skraćuju trajanje prehlade i ublažavaju simptome. (Barem 100 mg dnevno).
Izvori: kupus, špinat, paprika, paradajz, citrusi, ribizla, jagoda, šipak, kelj, hren, keleraba, luk, rotkvica, peršun, prokelj, borovnica, artičoka,
kopriva.

Cink dejstvo: više desetina studija pokazalo je da unos cinka može povećati otpornost prema respiratornim i ostalim infekcijama.
Izvori: obogaćene žitarice, crveno meso, morski plodovi.

Selen dejstvo: selen je element u tragovima veoma bitan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.
Izvori: Brazilski orah, kvasac, integralne žitarice i morski plodovi.

Info plus: istraživanja su pokazala da se odrasle osobe prehlade prosječno dva-tri puta godišnje, a djeca do predškolskog uzrasta i do šest puta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *