Categories Savjeti stručnjaka

Kako možete zaštititi vaše dijete, ali i spriječiti da širi COVID-19?

Iako se svi manje-više pridržavamo pravila o boravku u kućama, najteže je roditeljima koji moraju i djecu zadržati u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili njih, ali i spriječili širenje zaraze.

Za sada je jedina “dobra” vijest u ovoj situaciji da su djeca najmanje ugrožena grupa, ali na žalost nisu imuni na virus. Jedna mlada osoba umrla je zbog koronavirusa, a potvrđeni su i slučajevi zaraze mladih širom svijeta.

Leera Lobo, pedijatar sa centra Ummeed je izjavila: “Studije su potvrdile da se virus počeo češće javljati kod male djece, mlađe od pet godina.”

“Djeca sa hroničnim stanjima u vezi s bubrezima, srcem i/li plućima ili djeca s leukemijom su u rizičnoj grupi, jer im je upitan imunološki sistem”, dodaje Lobo.

Prema izvještaju Forbesa i dr Andree Cruz, vidljivo je da oko 60 posto od 125 djece doživjelo ozbiljne simptome, a 40 od njih je mlađe od 12 mjeseci.

“Generalno djeca su ipak ili pošteđena ili imaju jako blage simptome”, kaže Lobo.

Koji su razlozi?

“Prije svega imunološki sistem je kod djece drugačiji jer je tek u razvoju. Receptori za virus mogu se razlikovati. Drugi je razlog taj što djeca imaju puno manje doticaja s virusom, za razliku od odraslih – u zaštićenoj su okolini te ne putuju”, dodaje dr Cruz.

Treći je mogući razlog taj što imaju antitijela koja ih štite od virusa.

Ipak, ljekari upozoravaju da činjenica koja ukazuje na to da su manje rizična grupa ne znači da neće doći do negativnih posljedica, ako dođu u kontakt s virusom.

Tihi prenosnici virusa

Djeca mogu ne pokazivati simptome ili pokazivati samo blage, ali ipak predstavljaju prijetnju ostatku populacije, posebno starim i bolesnim osobama. Ako djeca imaju određena zdravstvena stanja koja se ne mogu riješiti preko telefona, nakon dolaska od ljekara svu robu operite u mašini.

Tokom izolacije, ako je dijete zaraženo, postoje šanse da će zaraziti starijeg člana porodice. Pa ako imate starijeg člana porodice u domaćinstvu važno je paziti da dijete ne dodiruje moguće prljave površine ili se druži s osobama koje pokazuju simptome zaraze.

Nekoliko koraka koji se moraju pratiti zbog sprečavanja širenja virusa i zaštite djece:

#1 Nema igranja s prijateljima

Svima je jasno da je djeci teško podnijeti izolaciju i nemogućnost igranja s prijateljima te da će pokazati svoje nezadovoljstvo.

“Ne bi im se smjelo dozvoliti da se igraju s djecom iz komšiluka ili u kući prijatelja jer na žalost nijedno domaćinstvo trenutno nije sigurno. Ako je dijete u doticaju s osobom koja je tek izašla iz karantina ili onom zaraženom, iako njemu ne mora ništa biti, može ugroziti zdravlje vas i vaše porodice”, pojašnjava Nehal Shah, pedijatrica sa univerzitetske bolnice Apollo.

#2 Ograničite izlaske iz kuće

“Najjednostavniji način širenja zaraze je posredstvom zagađenih površina. Ako imate zajedničku terasu ili stubište dijelite s komšijama ili pak imate ograđeno igralište za svu djecu iz zgrade, potrebno je ograničiti kretanje djece u ovom trenutku”, ističe dr Shah te dodaje kako razumije da je teško ne odvesti djecu van u park, ali napominje da ove činjenice o prenosu zaraze uvijek morate imati na umu.

#3 Važnost higijene

“Djeca, posebno bebe, imaju jako slab osjećaj za higijenu”, našalila se ona. Navike poput diranja poda pa stavljanja prsta u usta su navike koje morate kontrolisati i ne dozvoliti da se ponavljaju. Ruke im perite redovno i nježno im objasnite da se usta, oči i nos ne smiju dirati.

#4 Informišite djecu o trenutnoj situaciji

Kako su škole trenutno zatvorene, i nema učitelja da djecu informšu, ta je zadaća na vama. Pojasnite im šta se događa, zašto je važno pratiti uputstva i zašto je važno biti kod kuće. Ako ne znate kako biste im objasnili šta su virusi i kako se šire, pokažite im jedan od crtića koji govori o ovom problemu.

#5 Roditelji ne bi trebalo da paničare

Kašalj nije tako neuobičajena stvar tokom zime i proljeća pa nema razloga za paniku, ali ipak zdravstveni radnici trebalo bi da objasne svakom roditelju šta ga zanima posredstvom telefona.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *