Categories Savjeti stručnjaka

Koji sapun je bolji – tekući ili tvrdi? I zašto nam ne treba antibakterijski…

Pranje ruku je najvažniji način sprečavanja širenja infekcije, ali postavlja se pitanje kakva je sapun najbolje koristiti?

Antibakterijski ili običan sapun?

Antibakterijski sapuni nisu ništa efikasniji od kombinacije običnog sapuna i vode pri uništavanju virusa i bakterija. Ne postoje dokazi da antibakterijski sapun temeljnije čisti od običnog sapuna, bilo kod kuće ili na javnim mjestima. Prema tome, običan sapun se treba koristiti u domu, javnim mjestima i poslovnom okruženju, osim ako drugo nije savjetovao vaš ljekar.

Podstiču li antibakterijski sapuni rezistenciju na antibiotike?

Ne postoje dokazi da ova vrsta sapuna uzrokuje rezistenciju na antibiotike, ali neki naučnici vjeruju da može doprinijeti razvoju mikroba otpornih na antibiotike.

Običan sapun

Preporučuje se za korištenje na svim mjestima, osim u bolnicama i domovima zdravlja
Lako je dostupan
Nije toliko skup kao antibakterijski
Detaljno pranje ruku je najvažnija stavka dobre higijene.

Tekući sapun ili tvrdi sapun?

Tekući sapun
Generalno se savjetuje korištenje ovog sapuna za pranje ruku
Tekući sapun se lako koristi i neće  omogućiti prijenos virusa s jedne osobe na drugu
Većina tekućih sapuna u sebi sadrži i nešto za hidrataciju pa nakon pranja takvim sapunom ruke neće ostati suhe

Sapun u kamenu
Na ovom sapunu mogu se nalaziti virusi i lako se prenose s osobe na osobu
Smije se koristiti u domaćinstvu ako niko nema kožne infekcije
Ne bi se trebao koristiti na javim mjestima

Gel za dezinfekciju je dobar izbor

Ako vam sapun i voda nisu dostupni, onda ruke možete očistiti gelom ili dezinfekcijskim maramicama
Osoblje u restoranima, školama i trgovinama mora prvo oprati ruke sapunom pa tek onda dezinfekcijskim maramicama ili gelom.

Šta vam je potrebno za pripremu gela za dezinfekciju ruku?

posuda i kašika
lijevak
posuda s pumpicom

Za gel: 
150 ml  99 postotnog alkohola
75 ml  gela aloa vera
Po želji dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja

Priprema:

Ništa ne može biti jednostavnije – miješajti u posudi sastojke te ih kroz lijevak pretočite u posudu koju ćete koristiti.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *