Categories Savjeti stručnjaka

Ljekari upozoravaju: “Nemojte gurati sladoled u…”

Zaista bizaran slučaj u Engleskoj. Proteklih dana temperature u Londonu dizale su se i do 39 stepeni, vozovi nisu vozili jer se metal na suncu počeo širiti, internetom su se širili najnevjerocatniji savjeti kako se ohladiti. Ozbiljniji ljekari poručuju – ne slušajte savjete lažnih ljekara i sveznajućih alternativaca – voćni sladoled u vagini nije najbolji način da ohladite čitavo tijelo. 

Zašto je to suluda ideja?  Dr Sarah Welsh, saosnivačica branda kondoma HANX, upozorava žene da nipošto ne približavaju voćne sladolede svojoj vagini.

“Vagina je napravljena od veoma nježne, osjetljive kože i mnogo toga što se naoko čini bezopasnim (jer može se i jesti), umetnuto u vaginu može izazvati infekcije, nadraženost i oštetiti rodnicu”, kaže Welsh dodajući: “Puno je toga što nikada ne bi trebalo stavljati u tako delikatno mjesto, no nećemo sad o svim čudnim odabirima. Voćni sladoled je na vrhu zabranjenog jer se led može primiti, zalijepiti za kožu vagine i ozbiljno je oštetiti.”

Šećer u sladoledu može potencijalno poremetiti pH vrijednost rodnice, a ako sve to skupa nije dovoljno alarmantno, tu je i dodatna opasnost da se sladoled prelomi i ostane unutra. Ljekari preporučuju da se hladimo na druge načine, a vaginu “ostavimo na miru”.

“Moj je savjet da u vaginu nikada ne trebaju ulaziti predmeti od kojih bi se mogla inficirati. Najbolje je da joj se približi (izvan seksualnih kontakata) samo pamuk širih gaćica koje ne stežu. Jedino ste tako sigurni od dermatitisa i drugih iritacija. Prohladni tuš biće dovoljan za hlađenje – nipošto uz to i ispiranje rodnice”, upozorila je ona.

Ovo nije prvo upozorenje protiv bizarnih ideja koje odnedavno ženama i “savjetnicima” padaju na pamet.

U junu su britanske medicinske sestre izdale upozorenje da djevojke ne bi trebale usisivačem skupljati menstrualnu krv, nakon što su dvije djevojke bile hospitalizovane upravo zbog takvog čišćenja. Dvije djevojke u dobi od 19 i 23 godine pokušale su se riješiti menstrualne krvi što prije usisivanjem vagine.

“Menstruacija je poput sporog, stalnog kapanja, upravo onoliko snažnog koliko naše tijelo može tolerisati. Usisavanje to ubrzava i do 1.000 puta što tijelo ne može podnijeti i pada u stanje šoka”, stručnjakinje su bile izričite.

U posljednje vrijeme bilo je upozorenja i da se u vaginu ne treba gurati bijeli luk, peršun, kuglice za kadu ili krastavci, nakon sličnih “alternativnih savjeta” po bespućima bolesnih internetskih sajtova.

Vaginu je najbolje, drage djevojke, ostaviti na miru.

Izvor: miss7.24asta.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *