Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu!

by | 19 Decembra, 2019

Iz dana u dan kardiolozi svjedoče efektima koje loša ishrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata. I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu – čaša crnog vina petkom, desert nakon nedjeljnog ručka – postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku.

#1 Mesne prerađevine

Slanina, šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

“Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma”, podsjeća dr Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na Univerzitetu Columbia Presbyterian u Njujorku.ž

Šta su zapravo mesne prerađevine?

Riječ je o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrijum koji se koristi u mesnim prerađevinama štetni su za srce, posebno ako se konzumiraju u većim količinama.

#2 Crveno meso

Izdašan i sočan stejk filovan gljivama i sotiran na maslacu obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prilikama.

“Taj ukusni komad mesa na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli”, kaže dr Haythe.

Jedite crveno meso jednom mjesečno, a kada ga jedete uvijek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbjegavajte maslac, sosove na bazi vrhnja i druge teške dodatke.

#3 Kokice i čips

Ništa lakše nego pojesti XXL kesicu čipsa ili kokica dok gledate omiljeni film. Ko tada razmišlja o trans-mastima, natrijumu i ugljenim hidratima!? Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2 posto ljudi u svijetu konzumira više od 2.000 mg natrija dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2.000 mg završiće u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. Znači li to da morate u potpunosti odustati od kokica i čipsa?

Pokušajte se prebaciti na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodatog maslaca. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite kesicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmjerite količinu u manjoj zdjelici.

#4 Pizza

Sedmični izlazak s društvom na pizzu, nešto je čemu se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u pizzeriji je “divovski ugljni hidrat punjen solju i topljenim sirom”, upozoravaju ljekari.

Ne morate odustati od svoje omiljene večeri u sedmici, ali pokušajte naručiti zdraviju verziju svoje omiljene hrane ili – još bolja ideja – sami kod kuće pripremite pizzu.

“Koristite brašno od integralnih žitarica, maslinovo ulje i svježi kozji sir”, preporučuje dr Haythe.

#5 Dijetalni sokovi

Pitate li kardiologe, obični sokovi bolji su odabir od dijetnih verzija.

“Aspartam u dijetalnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama posdtaknuti žudnju za slatkim”, upozorava dr Sindhu Koshy, kardiolog u bolnici Ascension St. John Macomb Oakland u Mičigenu.

Sva istraživanja pokazuju da je udio pretilih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa…

#6 Dodata so (nakon kuhanja)

Čini se da naši okusni pupoljci nisu zadovoljni dok ne začinimo hranu s još malo soli kad je već u tanjuiu, međutim takva navika vodi u probleme s krvnim pritiskom. Ako vam je krvni pritisak previsok, vaše će se arterije suziti i stvrdnuti, što je siguran put u neku od bolesti srca i krvnih sudova.

“Nevažno je držite li u soljenci himalajsku, ružučastu so ili cvijet soli – ako u sebi ima  naziv sol, nije dobra za vas”, upozorava dr. Koshy.

Borite li se s visokim krvnim pritiskom, ograničite unos soli i počastite svoje nepce (i srce!) začinima poput kima, curryja, bijelog luka, ruzmarina, cimeta itd. Mogli biste se iznenaditi kakav efekat ima ova promjena na vaš krvni pritisak.

“Kada pacijenti s visokim krvnim pritiskom izbace so iz svoje ishrane, njihov krvni pritisak može se do te mjere normalizovati da više nemaju potrebu za lijekovima”, kaže dr Koshy.

#7 Žitne pahuljice i druge žitarice iz kutija

Šećer je loš za vaše zube i obim struka, a ni vaše srce ga ne voli. Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21 posto kalorija iz dodatih šećera imaju 38 posto veći rizik od smrti zbog bolesti srca u poređenju s osobama koje konzumiraju osam posto kalorija iz dodatih šećera.

Kad doručujete žitne pahuljice ili bilo koje žitarice s dodatim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i holesterol, upozoravaju ljekari. Odaberite žitarice sa što manje dodatog šećera ili, još bolje, jedite zobenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte svježe voće umjesto sušenog jer i ono sadrži više šećera.

#8 Bijeli hljeb

Bijeli hljeb, tjestenina i bijela riža su namirnice koje kardiolozi izbjegavaju u širokom luku.

“Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj vam treba biti da smanjite količinu škroba iz namirnica od bijelog brašna ili rafinirane riže jer se one u vašem tijelu samo pretvore u šećer”, upozorava dr Koshy. Odaberite hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica – sadrže više vlakana od bijelih sorti i sporije se vare pri čemu se reguliše nivo šećera u krvi.

Integralne žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osjećate sitima, tako da je manja vjerovatnoća da ćete doživjeti nagli pad  šećera i posegnuti za više slatkih zalogaja između obroka.

#9 Energetska pića

Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Nevolja je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomiješajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.

“Mnogo energetskih pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je generalno razlog zbog kojeg ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce”, upozorava dr Nicole Weinberg, kardiolog i direktor Centra za zdravlje ženskog srca u Santa Monici.

#10 Piletina pohana u dubokom ulju

Neka se javi ko ne voli pohanu piletinu!

“Loša je za obim vašeg struka, a samim tim  i za vaše srce, a uz to dovodi oksidanse u vaš organizam”, kaže dr Weinberg.

Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za pohanje je potrebno vruće ulje koje mijenja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobijate dodate masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju ćelije u vašem tijelu.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.