Categories Savjeti stručnjaka

Pet razloga da jedete više čokolade

Kockica čokolade uvijek je dobra ideja, složit će se većina žena. U posljednjih nekoliko godina mnoge studije pokazale su da čokolada ima blagotvoran učinak na naše zdravlje.

Donosimo vam pet razloga zbog kojih biste trebali jesti više čokolade i to bez grižnje savjesti.

Inteligencija

Nedavna studija pokazala je da zemlje u kojima se jede najviše čokolade imaju najviše dobitnika Nobelove nagrade. Naučnici su ovu pojavu objasnili ukazujući na činjenicu da čokolada pozitivno utječe na moždane funkcije.

Bolji matematičari

Britansko istraživanje pokazalo je da studenti koji jedu čokoladu bolje rade matematičke operacije od onih koji ne jedu čokoladu. Budući da vam je matematika svakodnevno potrebna pri upravljanju novcem, to je dovoljan razloga da češće jedete čokoladu.

Čuva zdravlje srca

Nekoliko studija sprovedenih u posljednjih nekoliko godina pokazale su da čokolada čuva zdravlje srca. Prva medicinska studija pokazala je da da su osobe koje jedu čokoladu smanjile rizik od moždanog udara za 20 posto. Australska studija pokazala je da su osobe koje jedu čokoladu smanjile rizik od infarkta. Jedna velika medicinska studija pokazala je da tamna čokolada smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka. U svim slučajevima za blagotvoran učinak čokolade glavni “krivac” su moćni antioksidansi kakaa.

Sretnije bebe

Finska studija pokazala je da su majke koje su za vrijeme trudnoće svakodnevno jele čokoladu dobile manje nervozne bebe koje su se češće smiješile i smijale, te su bile općenito sretnije. Dakle, sretne mame imaju sretne bebe.

Savršen spoj

Da li ste znali da je temperatura na kojoj se čokolada topi jednaka temperaturi ljudskog tijela? Slučajnost? Ne bismo se složili. Kupite najfiniju tamnu čokoladu i uživajte u svom savršenom spoju.

Izvor: Ljepota.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *