Categories Savjeti stručnjaka

Stručnjaci upozoravaju: Nemamo dokaze da osobe koje su se oporavile od koronavirusa imaju imunitet

Nema dokaza da osobe koje su se oporavile od koronavirusa imaju imunitet na bolest Covid-19, tvrde iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO).

Vlada Velike Britanije nabavila je 3,5 miliona seroloških testova koji mjere nivo antitijela u krvnoj plazmi. Međutim, stariji epidemiolozi SZO upozoravaju da ne postoje dokazi da takvi testovi mogu pokazati da se neko ko je bio zaražen ne može ponovo zaraziti. Mnogi testovi koji se razvijaju slični su testovima za HIV i mjere povišen nivo antitijela koje tijelo koristi za borbu protiv virusa.

“Trenutno nemamo dokaza da upotreba seroloških testova može pokazati da pojedinac ima imunitet ili da je zaštićen od ponovne zaraze. Ovi testovi za antitijela mogu izmjeriti nivo seroprevalencije, taj nivo antitijela, ali to ne znači da je neko s antitijelima imun”, rekal je dr Maria van Kerkhove.

Njen kolega dr Michael Ryan da se zbog testova za antitijela postavljaju etička pitanja.

“Postoje ozbiljna etička pitanja oko korištenja takvog pristupa i trebamo ih pažljivo riješiti. Takođe, treba sagledati dužinu zaštite koju antitijela mogu dati. Možda ćemo imati nekoga ko vjeruje da je imun, a ustvari može biti podložan bolesti”, rekao je Ryan.

Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *