Categories Savjeti stručnjaka

SZO upozorava da konzumiranje alkohola ne štiti od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) upozorila je svjetsku javnost da konzumiranje alkohola ne štiti od korononavirusa i ne ubija virus, te da prekomjerna konzumacija alkohola može biti štetna za zdravlje pa čak i ugroziti imunološki sistem.

Službenici SZO u izjavi su pozvali vlade širom svijeta da provedu postojeće mjere koje ograničavaju konzumiranje alkohola i izbjegavaju svako ublažavanje propisa tokom pandemije koronavirusa.

“Na primjer, u evropskoj regiji alkohol se konzumira u prekomjernim količinama i ostavlja previše žrtava”, rekla je Carina Ferreira-Borges, voditeljica programa SZO za Evropu za program alkohola i nezakonitih droga.

Dodala je da se trebamo zapitati koliko se rizikuje ako se ljudi koji konzumiraju alkohol zatvore u kućama sa supstancom koja štetno utiče na njihovo zdravlje.

Izjava WHO-a dolazi u vrijeme kada su aktuelne dezinformacije oko koronavirusa koje i dalje kruže internetom – uključujući i mit da konzumiranje jakog etilnog alkohola ili etanola može ubiti koronavirus.

Iz SZO su kazali da alkohol nije lijek, posebno ako je spojen s metanolom, mogao bi rezultirati “teškim posljedicama za zdravlje” ili smrt.

Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *