Categories Savjeti stručnjaka

U borbi protiv minusa jačajte imunitet, zaštitite tijelo i redovno prozračujte sobe

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorava da izloženost niskim temperaturama, bilo u unutrašnjem ili vanjskom prostoru, može različito djelovati na zdravlje (od blagih do ozbiljnih simptoma) te naglašava da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno smanjiti posljedice koje hladnoća može uzrokovati.

“Provođenje ličnih zaštitnih mjera najbolji je način sprečavanja obolijevanja, prvenstveno se preporučuje jačanje imuniteta. Dobro je što manje boraviti u zatvorenom, zadimljenom ili zagađenom gradskom prostoru. Ako okolnosti ne omogućavaju trošenje svježeg voća i povrća, treba dnevno uzimati farmaceutske preparate koji sadrže potrebne vitamine i minerale, a važno je i dovoljno spavati i biti odmoran”, naglašeno je.

Pročitajte i… Zimi se često javlja alergija na hladnoću

Uz garderobu prilagođenu trenutnim vremenskim uslovima (lagana, ne previše pritegnuta uz tijelo i od kvalitetnog sintetičkog materijala), zaštitu glave, ruku i prekrivanje usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog vazduha, ljekari savjetuju i izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje.

Pročitajte i… 5 mitova o hladnom vremenu u koje ne treba vjerovati!

“Ako se za zagrijavanje stanova i kuća koristi čvrsto gorivo ili plin, voditi računa o redovnom ventiliranju prostorija”, saopćeno je iz INZ.

Proteklog vikenda u regionu je došlo do značajnijeg pada temperatura, a hidrometeorološki zavodi najavljuju da će danas i narednih dana temperatura biti još niža.

Foto: Thinkstock Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *