Categories ZDRAVLJE

Šef SZO za Evropu upozorio na drugi talas koronavirusa tokom zime

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za Evropu, dr Hans Kluge, zabrinut je jer se predviđa da je drugi talas koronavirusa neizbježan tokom zime.

Kluge upozorava na drugi talas koronavirusa koji bi mogao biti pogoršan sezonskom gripom i potencijalnom epidemijom ospica.

“S obzirom na činjenicu da još nema vakcine, teško pogođene zemlje koronavirusom poput Velike Britanije, Italije i Španije trebaju dobro razmisliti o riziku koji nosi ublažavanje mjera karantina i društvenog distanciranja”, kazao je Kluge za Telegraph.

S druge strane, uvođenje karantina je zadalo ogroman udarac za ekonomiju, a milioni ljudi su ostali bez posla. Države zbog toga ublažavaju mjere nakon prvih znakova poboljšanja situacije.

Italija je dozvolila rad prodavnica nakon više od dva mjeseca karantina i 32.000 smrtnih slučajeva. Teretane, bazeni i sportski centri se otvaraju naredne sedmice, a od 3. juna će biti otvorene granice za evropske turiste. Francuska je već kritikovala Italiju zbog takve odluke.

Klube strahuje da bi, ukoliko se zemlje prerano opuste i ne pripreme svoje zdravstvene sisteme, tokom zime moglo doći do drugog talasa koronavirusa, a problem će biti sezona gripe i eventualna epidemija ospica.

Direktor SZO-e za hitne situacije Mike Ryan je upozorio da postoji mogućnost da virus nikad ne nestane, bašk kao i HIV koji se pojavio osamdesetih godina prošlog vijeka.

Mnogi računaju na razvoj vakcine, ali bi taj proces mogao potrajati godinama ukoliko uopšte bude uspješan, piše Russia Today.

Treba reći da ovo nije “siguran scenario”, ali da postoji “realna šansa”.

Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *