Categories ZDRAVLJE

Simptomi koji mogu ukazivati na početak menopauze

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, a znakovi mogu početi već oko četrdesete.

Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika jer to označava kraj njihove plodnosti.

Iako su simptomi iznenadni i traju određeno vrijeme, potpuno su prirodni.

Evo nekih simptoma koji ukazuju na početak menopauze:

#1 Neredovan ciklus – je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona tijela, koji rade do kraja  plodnosti.

#2 Valunzi – topli, a ponekada čak i hladni valunzi dešavaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve dešava zbog pada estrogena.

#3 Nelagoda pri spavanju – žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

#4 Vaginalna suhoća – zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

#5 Napetost i depresija – osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu svladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

#6 Bol u udovima – zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići ljekaru.

#7 Hormonalna neuravnoteženost – čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *