Categories ZDRAVLJE

SZO: Nema potrebe za ponovnim testiranjem zaraženih prije izlaska iz izolacije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO/SZO) 17. juna 2020. godine ažurirala je kriterijume za otpuštanje iz izolacije osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus. Nove odluke govore da retestiranje zarad utvrđivanja negativnosti nije nužno.

SZO je shvatila da je teško sprovoditi prvobitnu preporuku u kojoj kaže da osoba koja je imala pozitivan test na koronavirus nakon 15 dana samoizolacije mora uraditi dva retestiranja sa negativnim ishodom da bi mogla izaći iz izolacije.

Naime, to najteže pada u mjestima sa ograničenim laboratorijskim sredstvima, opremom i ljudstvom, te u područjima sa intezivnom transmisijom bolesti.

Prema novim smjernicama u većini slučajeva neće biti potreba za bilo kakvim retestiranjem kako bi se isključilo postojanje bolesti kod pacijenta s obzirom na to da su propisali period trajanja virusa u čovjeku.

Kod osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus, a koji nisu razvili simptome bolesti smatra se da je ta osoba zdrava 15 dana nakon utvrđivanja postojanja virusa u tijelu.

Kod osoba koje su razvile simptome, bez obzira na težinu kliničke slike, smatra se da je zdrava najmanje 10 dana nakon pojave simptoma plus najmanje tri dana mora da prođe nakon što simptomi nestanu.

Izuzetak bi bio kašalj s obzirom na to da on kod nekih pacijenata može ostati prisutan duže vrijeme nakon prestanka zaraznosti pacijenta. Kod ovakvih slučajeva jedino se preporučuje raniji kriterijum retestiranja dva dana uzastopno.

Objašnjava se da su nove preporuke donesene nakon što je SZO došao do relevantnih naučnih saznanja o riziku od prenosa virusa i imunološkom stanju oboljelih.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *