Categories Fitness, Kada, gdje, s kim…, PROMO, ZDRAVLJE

Završena edukacija o funkcionalnom treningu

Prva edukacija iz funkcionalnog treninga pod nazivom “Certified Functional Trainer – Level 1” održana je proteklog vikenda u trening centru Pro-Fit Health. Strength and Conditioning (PFHSC), a u ime Perform Better Europe vodio je Eberhard Schloemmer, vodeći edukator ove institucije.

U edukaciji su, osim trenera iz Bosne i Hercegovine, učestvovali i treneri iz regiona (Crna Gora i Srbija), ali i iz Francuske. Edukacija je bila dominantno praktičnog karaktera, uz predstavljanje najnovijih dostignuća i znanja iz oblasti pripreme mekih tkiva za trening, aktivacije i mobilizacije, kao ostalih segmenata funkcionalnog treninga, uključujući i oporavak.

“Ovom edukacijom najavljujemo uspostavljanje partnerstva sa Perform Better Europe, evropskim liderima u oblasti funkcionalnog treninga, koja ima za cilj da trenerima ali i fizioterapeutima i svima drugima, čiji rad je od ključnog značaja za razvoj sporta i zdravih načina treniranja u BiH, damo mogućnost da usvajaju najsavremenija znanja iz ove oblasti, i na taj način doprinesemo razvoju sporta u BiH”, rekao je Almir Maljević, suvlasnik i jedan od trenera u PFHSC.

“Kao neko ko se prilično dugo, i prilično intenzivno, bavi sportom, učestvovao sam u velikom broju edukacija. Na ovu edukaciju sam se prijavio jer sam tokom saradnje sa kolema u PFHSC vidio, i na svom tijelu osjetio, efekte funkcionalnog treninga, koji se zaista razlikuje od uobičajenog treninga u teretani. Teoretska i praktična znanja, koja sam tokom vikenda usvojio, biće od koristi kako meni lično, tako i svima koje treniram”, izjavio je Erol Mujanović, direktor udruženja “Marathon” Sarajevo i jedan od trenera u Klix Školi trčanja.

“Prateći rad i pristup trenažnom procesu vodećih stručnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi, i primjenjujući osnovne principe funkcionalnog treninga u svom radu, mi smo u proteklih nekoliko godina doprinijeli obaranju velikog broja rekorda BiH u različitim individualnim sportovima, prije svega u atletici, plivanju i brzom klizanju. Takođe, u saradnji sa ljekarima i fizioterapeutima, doprinijeli smo uspješnom oporavku velikog broja povrijeđenih sportista, koji danas osvajaju medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Sve to, uključujući i rezultate koje svakodnevno ostvarujemo u radu sa klijentima, koji imaju bolove u vratu, leđima, kukovima, koljenima… pogotovo kada su upitanju djeca koja se ubrzano razvijaju, a premalo se kreću, stvorilo nam je obavezu da učinimo sve što možemo da se što veći broj trenera i fizioterapeuta edukuje u ovoj oblasti, usvoji nova, savremena znanja, primijeni ih u svom radu sa klijentima”, kaže Adnan Maljević, direktor i glavni trener u PFHSC.

“Inače sam iz Francuske, ali trenutno kao fizioterapeut radim u jednoj klinici u Kuvajtu. Na preporuku svog kolege Aleksandra Petrovića, koji je trener za snagu i kondiciju reprezentacije Srbije u odbojci, došla sam u Sarajevo da, u sklopu PFHSC trening centra proširim svoja znanja. Moderni sport ali i problemi sa kojima se susreću ljudi koji se ne bave sportom, a imaju različite probleme i bolove, traži kontinuiranu, direktnu i intenzivnu saradnju trenera i fizioterapeuta. Ovo mi je bila izuzetna prilika da se usavršavam, oduševljena sam edukacijom, i jedva čekam edukaciju ‘Certified Functional Trainer – Level 2′”, izjavila je Marie Molinie.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *