Categories Noviteti

Kompjuterska šaka, što je to?

Posao vam je da sjedite i radite za kompjuterom. Sasvim je jasno da će vam se naprezati šake, pa se zato ne čudite ako osjetite ukočenost, neodređene bolove u zglobu, a zatim i bolove koji se šire preko cijele šake.

Ne obraćate pažnju na to; malo promrdate prstima, promasirate sebi šake i nastavite s poslom. Ipak, oprez! To što smo naveli mogu biti početni simptomi sindroma kompjuterske šake, kako se to oboljenje popularno naziva (stručni naziv je sindrom karpalnog kanala) – a to može značiti poprilične probleme sa šakama. O čemu se radi?

Karpalni kanal ili karpalni tunel je dug desetak milimetara; nalazi se između malih kostiju ručnog zgloba i poprečnog karpalnog ligamenta, ispod kojeg prolazi medijalni živac. Kroz kanal, pored medijalnog živca i pripadajuće arterije, prolazi i devet tetiva mišića koji pokreću prste šake. Sinovijska opna, koja oblaže tetive, omogućava klizanje među njima. Ako vam sve to zvuči kao prilična gužva na malom prostoru, potpuno ste u pravu; zato čak i mala upala ili iritacija mogu predstavljati veliki problem. Sinovijska opna zadebljava, tetive otiču i sve to zajedno dovodi do povećanog pritiska na živce, ligamente i arteriju, što s vremenom nepovratno oštećuje živac.

Sindrom karpalnog kanala može pogoditi sve one koji ponavljaju pokrete prstiju i cijele šake. Simptomi se pojavljuju postepeno – prvo ukočenost, zatim neodređen bol u ručnom zglobu, pa se bol širi na cijelu šaku (osim malog prsta) i podlakticu. Uz napredak bolesti dolaze pečenje, grčenje i slabost šake, a nekad se osjećaju i oštri bolovi u podlaktici. Može doći i do otežanog stiskanja šake, kao i do problema sa hvatanjem sitnih predmeta prstima.

Liječenje se najčešće provodi injekcijama kortikosteroida. Najboljim se, ipak, smatra operativni zahvat, koji treba obaviti prije nego što živac bude nepovratno oštećen. Zbog toga je preporučljivo što prije potražiti ljekarski savjet, jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma. Kako izgleda operativni zahvat? Preko reza u koži dlana presječe se poprečni ligament i oslobodi živac. Ovaj zahvat obavlja se ambulantno, u lokalnoj anesteziji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *