Categories Noviteti

Ruski naučnici napravili lijek protiv astme kakvog nema u svijetu

Stručnjaci Instituta za imunologiju Federalne medicinsko-biološke agencije napravili su sredstvo koje omogućava astma pacijentima da izbjegnu gušenje. Naučnici su naglasili da će lijek uticati na uzrok nastanka bolesti i da se neće samo boriti protiv simptoma.

Preparat je prošao prekliničko testiranje. Stručnjaci su dokazali da inhalaciono korišćenje te supstance dovodi do značajnog smanjenja zapaljenja bronhijalnog tkiva.

Kako je objasnio direktor Instituta Musa Haitov, supstanca na molekularnom nivou blokira sintezu proteina “krivca” za upalu — interleukina IL-4, koji pokreće proces razvoja alergije.

U preparat će ući dvije komponente — mali nekodirani molekuli RNK koji zaustavljaju stvaranje IL-4, kao i katjonski peptid, koji omogućava da se supstanca dostavi u najvažnije ćelije za zaustavljanje zapaljenja.

Šef odjeljenja za respiratornu medicinu Kraljevskog koledža u Londonu profesor Sebastian Johnson rekao je listu da se u SAD i Velikoj Britaniji preparati koji dejstvuju na sličan način nalaze na različitim nivoima istraživanja, ali da su ruski naučnici uspjeli da pokažu da upravo IL-4 igra centralnu ulogu u razvoju zapaljenja donjih disajnih puteva.

Stručnjaci smatraju da će preparat biti efikasan za pacijente. Prema riječima profesoricke Tomskog državnog univerziteta, ljekara imunologa-alergiologa Olge Fjodorove, ovakvog lijeka nema nigde u svijetu.

Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *