Categories Noviteti

SZO: Čovječanstvo mora da bude spremno za “bolest iks”

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na bolest koja će u budućnosti odnijeti više miliona života, a u ovom momentu je još nepoznata. Kao takva nazvana je bolest iks.

U svom izvještaju za 2018. godinu, u kojem su predstavili bolesti koje bi mogle izazvati globalnu epidemiju, uz bolesti poput ebole, zika virusa i lasa groznice stručnjaci zdravstvene organizacije sa sjedištem u Ženevi upozoravaju i na potencijalno opasni patogen, prenosi britanski Telegraph.

Iako ne preciziraju o kojoj je bolesti riječ, stručnjaci smatraju da je neophodno da budemo pripremljeni na masovnu zarazu. Naučnike zabrinjava činjenica što u stvari ne znaju šta je u pitanju, ali su sigurni da će do epidemije doći i strahuju da će nova bolest preći sa životinja na čovjeka.

Podsjećajući na sadašnja događanja u svijetu, naučnici SZO ukazuju na opasnost od razvoja hemijskog oružja i ratovanja, ali i od vještački stvorenih smrtonosnih bolesti.

“Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 miliona ljudi. Bolest iks (Disease X) predstavlja svijest i znanje o tome da ozbiljnu međunarodnu epidemiju može uzrokovati za sada nepoznati patogen”, navode u SZO.

Izvor: rts.rs Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *