Categories Tajne psihe

6 osobina mentalno jakih osoba

Staloženost i mentalna snaga su prijekopotrebne vrline za preživjeti u ovom vremenu, gdje je multitasking obavezan, a slobodno vrijeme gotovo nepostojeća kategorija. Iako mnogima djeluje da se pojedinci rađaju kao mentalno snažne i stabilne osobe, važno je da znate da je riječ o vježbi i trudu, kroz najrazličitije teške situacije, kako bi se osposobili da se nose sa različitim životnim nedaćama.

Po ovim osobinama se prepoznaje mentalno stabilna osoba: 

1. Prihvata izazove

Za njih su izazovi šansa za uspjeh, a ne povod za strah. Ako uspješno riješe datu situaciju, oni će biti na dobitku, a pored uspjeha, porast će im i samopouzdanje.

2. Fokus stavlja na situacije koje može kontrolisati

Život je pun nepredviđenih situacija, samo što mi nemamo vremena da ga trošimo na analizu vjerovatnoće. Zato se stabilni ljudi oslanjaju na stvari koje su pod njihovom kontrolom i u njih ulažu svoj maksimum.

3. Postavlja jasne granice

Čak i onda kada je teško, oni će reći ne, ako je to ispravno. Iako su brižni i vode računa o tuđim osjećanjima i potrebama, oni znaju kada sebe moraju staviti na prvo mjesto.

4. Ne živi od prošlosti

Iz prošlosti su naučili koje greške neće ponavljati, a sada su ta vremena daleko iza njih i nemaju vremena da žive od sjećanja, sad je vrijeme da se uživa u datom trenutku!

5. Preuzima odgovornost za svoje postupke

Svjesni su svake svoje greške i nikada ne traže krivce u drugom. Znaju da se iz grešaka najbolje uči i kreću naprijed ka novim izazovima i uspjesima.

6. Dosljedna je sebi

Oni znaju svoja moralna načela i vrijednosti i dovoljno su hrabri da u skladu sa tim i žive. Oni se čvrsto drže svojih stavova, detaljno ih preispituju i odriču ih se samo kad uvide da griješe.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: @weheartit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *