Categories Tajne psihe

Kako da prevaziđete ljetnu depresiju?

Obično su pozitivne misli, duge ljetne večeri, lepršave haljinice, putovanja i uživanje prve asociacije na ljeto, pa ipak sve češće se javlja i fenomen ljetne depresije / tuge. I dok oko vas svi prave planove za nezaboravno ljeto, vi se osjećate iscrpljeno, a svako pitanje u vezi s vašim ljetnim planovima, čini da osjetite nelagodu i da želite da pobjegnete od svih.

Fenomen ljetne depresije nije psihološki poremećaj, već trenutno stanje vašeg uma, opterećenog velikom količinom stresa, koji se dodatno povećao, sa količinom posla, koji se pred godišnje odmore dodatno poveća.

Psiholozi tvrde da se ovaj fenomen javlja zbog povećane količine stresa, nezadovoljstva svojim izgledom i pojačanim osjećajem da mi nešto propuštamo, dok se cijeli svijet oko nas sjajno zabavlja. Uz sve ovo, dodatno nas iscrpljuju i visoke temperature, koje utiču na to da nam se svaka aktivnost čini napornijom nego što inače jeste.

Takođe, dolazak ljeta podrazumijeva i planiranje godišnjih odmora, što podrazumijeva direktno suočavanje sa svojim finansijama, svođenje računa i donošenje odluke o tome, da li je ljetovanje ove godine dobra ideja.

Međutim, ovo stanje nikako nije bezizlazno, a sve što vam je potrebno da prevaziđete depresivne misli tokom ljeta je malo upornosti i rada na sebi. Umjesto da se brinete o tome kako drugi izgledaju i koliko je njihovo ljeto uzbudljivije od vašeg, pobrinite se da se za početak osjećate dobro u svojoj koži.

Potrebno je da objasnite sebi da je ovo ljeto vaša prilika da stvorite divne uspomene sa dragim ljudima, bez obzira na to gdje se nalazite.

Umjesto što sjedite zatvorene u kući izađite na koktel s drugaricama. Tokom dana, umjesto da prelistavate instagram i mislite o tuđim, idealnim životima, organizujte piknik sa porodicom i provedite divan dan u prirodi.

Nađite način da se opustite i rasteretite od nepotrebnog stresa, jer ljeto je u vama i svuda oko vas!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *