Categories Tajne psihe

Povremene pauze od društvenih mreža neophodne su za ličnu socijalizaciju

Živimo u vremenu kada su društvene mreže postale izvor dnevnih informacija, zabave, ali nažalost i naša doza socijalizacije. Svi osjećamo potrebu za više razgovora i komunikacije sa voljenim ljudima, čeznemo za novinama kao starom, dobrom formom i razmjenom mišljenja, koja se ne svodi samo na komentare ispod nečijeg Fb statusa. Ako ste primijetili da većinu svog slobodnog vremena provodite skrolujući Instagram, vrijeme je za malo odmora od društvenih mreža i malo prave socijalizacije.

Društvene mreže ne izazivaju zavisnost, ili bar sebi ne smijemo dozvoliti da vjerujemo u to. One su jedna vrsta navike, od koje nam ne treba postupno odvikavanje. Jednostavno obećajte sebi da ćete cijeli dan provesti bez socijalnih mreža, a zatim neka to bude vikend, a vremenom to može prerasti i u cijelu nedjelju. Toliko toga propuštamo skrolujući, a sve što nam je zaista potrebno je da isključimo internet i telefon koristimo u svrhe komunikacije, za šta je do nedavno jedino i bio namijenjen.

Još jedna stvar koja bi mogla da vam pomogne, da vam društvene mreže ne odvlače pažnju tokom cijelog dana je da isključite notifikacije. Primijetićete da ćete znatno rjeđe ulaziti na društvene mreže, kada vaš telefon bude slao manje obavještenja, koja bi trebalo da provjerite.

Sjetite se starog, dobrog SMS-a i pokušajte da preko njega ugovorite viđanje sa prijateljima, kako biste dodatno smanjili posjećivanje omiljenih društvenih mreža.

Zaista je važno da upoznajete ljude i uspostavljate kontakte sa njima, ali je važno da se to češće dešava u realnom, nego u virtuelnom životu, što generalno nije slučaj. Zato je zaista važno da pokušate da odmorite od socijalizacije preko društvenih mreža i svakodnevno se okružite novim ljudima. Vremenom ćete primijetiti da ste spontano, sklopili mnoga nova poznanstva, umjesto da ste besciljno gledali u ekran svog telefona.

Kada napravite predah od društvenih mreža, primijetićete koliko dugo niste uživali u nekim stvarima, koje vas inače ispunjavaju. Kada ste posljednji put nakon posla, sjeli i uz šolju kafe prelistali sopstvene misli i donijeli neke nove zaključke? Kada ste posljednji put izdvojili vrijeme da pročitate knjigu, koju ste odavno kupili po preporuci prijatelja? Niste zaista dugo… ali sada je vrijeme da loše navike konačno zamijenite onim malo boljim.

Važno je i da se fokusirate na to šta pratite na društvenim mrežama i koliko uticaja takav sadržaj ima na vaš život. Da bi društvene mreže bile samo dnevna doza pozitive za vas, napravite čistku i ostavite samo ljude koji postuju stvari koje vam se dopadaju. Očistite svoje mreže od negativnog uticaja, jer negativan uticaj sa društvenih mreža čak i nesvjesno prelazi u naš realan život, a to je uglavnom prvi alarm, koji nas navede da poželimo da napravimo pauzu od virtuelnog svijeta.

Kada napravite pauzu od virtuelnog svijeta na neko vrijeme, osvrnite se na svoju promjenu i preispitajte se kako se osjećate, da li vam je prijalo i da li ste rasterećeni. Ako primijetite da se osjećate mnogo bolje, fokusirajte se na to da u manjoj mjeri i na pravi način koristite društvene mreže, kako biste mnogo više vremena imali da uživate u svom danu i svom životu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: @theeverygirl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *