Categories Tajne psihe

Prijateljstva s posla, mogu li opstati ili ne?!

Sasvim je normalno da budete bliskiji sa onom kolegicom koja ima ista interesovanja kao i vi, sa kojom vam se energija poklapa. Ali, da li su prijateljstva koja se steknu na radnom mjestu zaista ona prava? Jer, veliki je broj onih koja su se prekidala kad bi neko promijenio poziciju ili kompaniju. Grčki filozof Aristotel govorio je da prijateljstvo ima javnu i privatnu stranu, te da je svako u suštini zasnovano i na korisnosti i na zadovoljstvu. 

Ta korisnost o kojoj je govorio Aristotel upravo je i jedna od glavnih karakteristika prijateljstava nastalih na radnom mjestu. Tu nije riječ o koristoljublju već o saradnji koja počiva na pitanju “šta zajednički možemo da uradimo“. Prijateljstva na poslu najčešće započinju zajedničkim projektom, a kad se to na neki način završi, često se i na to prijateljstvo stavi tačka, jer zajedničke polazne tačke, osovine, više nema. Kako bi se nastavilo, potreban je jači motiv.

Neki psiholozi kažu da je takav tip odnosa višestruko koristan, jer jača moral tima, omogućava dijeljenje zajedničkih vrijednosti, osigurava kruženje informacija i povezuje nas na radnom mjestu, gdje provodimo veliki dio dana.

Da bi se razvilo pravo prijateljstvo, potrebno je otprilike tri godine, a na poslu se sprijateljujemo brže, jer smo svakodnevno upućeni jedni na druge. Zato je zapravo najbolje reći da je prijateljstvo sa posla više od poznanstva, a malo manje od prijateljstva. Više nije ni realno da se očekuje, jer zamislite samo koliko će vam biti teško da se postavite u situaciji kad posao krene nizbrdo. Kako prijatelju prigovoriti da ne radi dobro, ili mu reći da mu se sprema otkaz ili smanjenje plate, kad ste veče prije toga opušteno ćaskali uz vino i povjeravali se jedno drugom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock/Autor: M. Š.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *