Categories Vodič do zdravlja

5 razloga da pijete čaj od hibiskusa

Hibiskus je cvijet iz porodice Malvaceae, koji je u narodu poznat i kao “kineska ruža”. Danas se hibiskus koristi ne samo u alternativnoj medicini, već i u kozmetologiji, pa čak i kuhanju. Od latica se priprema kiseli crveni čaj – glavno skladište vitamina i korisnih mikroelemenata.

Foto: Guliver/Thinkstock

žInteresantno je da istorija cvijeta hibiskusa datira od prije nekoliko hiljada godina. Njegova domovina je Istok. U dalekoj prošlosti, smatrao se lijekom za većinu bolesti i nazivali su ga “Faraonovo piće”. Medicinska svojstva ove biljke su veoma cijenjena i široko se koriste za liječenje različitih bolesti.

#1 Za zdravlje srca

Čaj od hibiskusa pomaže u jačanju zidova krvnih sudova, regulišući njihovu propusnost. Hibiskus takođe snižava krvni pritisak.

#2 Za stomak

Latice hibiskusa imaju pozitivna dejstva na gastrointestinalni trakt i jetru. Čaj se ne preporučuje osobama sa gastritisom zbog visokog nivoa kiselosti.

#3 Za imunitet

Vitamini i elementi u tragovima, koji se nalaze u hibiskusu poboljšavaju imunitet, povećavaju otpornost tela na prehlade i smanjuju nervozu.

#4 Za čišćenje

Hibiskus ima blago laksativno dejstvo i takođe poboljšava varenje, a stolica je normalizovana.

#5 Da utoli žeđ

Hibiskus je postao popularan u arapskim zemljama zbog svoje sposobnosti da brzo ugasi žeđ.

Savjet plus: Čaj od hibiskusa je ukusno piće, i toplo i hladno. Takav čaj se priprema, kao i svaki drugi: 1 kašičica latica se prelije sa čašom toplom vode, a zatim se dodaju šećer ili med po ukusu.

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *