Categories Vodič do zdravlja

7 zakona skidanja kilograma bez teretane

Hodanje je svakodnevna aktivnost čije blagotvorno dejstvo većina nas ne iskoristi maksimalno. Naime, hodanje može da bude jedina fizička aktivnost neophodna za mršavljenje, uz kontrolisani dnevni unos kalorija.

Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži “okovanim” za sto i automobil, kaže lični trener Hannah Davis iz Tenesija. Osim što pomaže u sagorijevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa, a uz manje stresa lakše mršavimo.

Foto: Guliver/Getty Images

Pridržavajte se ovih 7 zakona ako želite da smršate hodajući: 

1. Napravite 15.000 koraka dnevno 

Iako vam se ovaj broj može učiniti prevelikim, trebalo bi da znate da se računa baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta. “Takođe ne brinite ako ne uspijete da napravite toliko koraka prvog dana. Samo krenite”, savjetuje Dejvis.

2. Pješačite triput dnevno po 20 minuta 

Istraživanje Univerziteta “George Washington” pokazalo je da su ljudi, koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka, imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može da smanji želju za dodatnom količinom hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

3. Hodajte uzbrdo triput sedmično

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, čime se ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjećete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako što ćete triput sedmično rutini hodanja dodati intervale hodanja uzbrdo, pa postepeno povećavajte.

4. Uključite intervale brzog hodanja 

Hodajte tako da pravite jednominutne intervale tokom kojih ćete ubrzati ritam hodanja i tako povećati broj otkucaja srca i sagorjeti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite da povećavate njihov ritam i trajanje.

5. Svakom pješačenju dodajte vježbe 

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Pravite pauze tokom kojih ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu, ili radite duboke raskorake. Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i razbijaju monotoniju.

6. Ograničite dnevni unos kalorija 

Količina hranljivih materija koju treba da unesete u toku dana zavisi od mnogo faktora, ali ljudi koji mršave hodanjem drži se količine od 1600 kalorija dnevno (žene) i 2000 kalorija (muškarci), kao i ishrane bogate proteinima.

7. Idite dužim putem 

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umjesto lifta i slično) olakšaćete dostizanje broja od 15.000 koraka dnevno, a samim tim i proces mršavljenja.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *