Categories Vodič do zdravlja

Ako su uslovi idealni: Proljetni umor traje 15 dana!

Organizmu je potrebno 15 dana da se prilagodi na proljeće, ali – u idealnim uslovima: da vrijeme bude stabilno, sa postepenim rastom temperature, i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska. Uglavnom nije tako, pa tegobe zbog promjene godišnjeg doba, kao što su proljetni umor, vrtoglavice, glavobolja i “oscilacije” krvnog pritiska, traju mnogo duže. Više sunca prija psihi, zbog čega smo raspoloženiji, ali na početku proljeća, dok se vrijeme ne stabilizuje, tijelo definitivno pati.

“Mozak sada preko rožnjače dobija veće količine svjetlosti, koja je najjači prirodni antidepresiv, i sad smo optimističniji, ali za dobro zdravlje tijelo mora da bude u psihičkom i fizičkom skladu”, kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda.

Iako se zbog dovoljno svjetlosti luči hormon sreće serotonin, organizam je izmoren brojnim zimskim respiratornim infekcijama, a promjene koje donosi proljeće nastupaju naglo i neophodan je period adaptacije.

Nedostatak energije s početka proljeća osećaju i potpuno zdrave osobe, među njima i mnogo mladog i sredovječnog svijeta. Ipak, najosjetljiviji su oni koji pate od poremećenih vrijednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, oni kojima je krvni pritisak prirodno nizak proljetno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.

“Nije rijetkost da u ovo doba godine hitnu medicinsku pomoć ljudi traže zbog naglog pada pritiska”, kaže dr Šehić.

Uzrok je u porastu temperature, koja je u jutarnjim satim dosta niža, a tokom dana postaje sve toplije što dovodi do širenja krvnih sudova i naglog snižavanja već niskog pritiska.

Da bismo se na proleće lakše adaptirali dr Šehić kaže da su važne tri stvari – ishrana bogata zelenišem, za one koji imaju deficit vitamina i minerala i njihova nadoknada, zatim dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.

“Ključna stvar u ishrani bogatoj povrćem i voćem je da se unesu dovoljne količine vitamina C, a to je dnevno jedan gram”, kaže dr Šehić.

Ovaj vitamin je veoma značajan antioksidans koji ne samo što daje energiju, već poboljšava elasatičnost krvnih sudova.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *