Alkalizujte tijelo: Uspostavite kiselo-baznu ravnotežu u organizmu

by | 26 Februara, 2013

Ako pažljivo planirate jelovnik i pravilno kombinujete namirnice, možete uspostaviti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu i spriječiti brojna oboljenja.

Kiselo-bazna vrijednost (pH) određuje se se skalom od 0 (najkiselija) do 14 (najbaznija). Idealna za ljudski organizam jeste blago bazna sredina, tačnije – od 7,35 do 7,45.

Kako uspostaviti ravnotežu

Konzumirajte što više svježeg, termički neobrađenog povrća i voća, a izbjegavati bijelo brašno, rafinisani šećer, so i mesne prerađevine. Važno je smanjiti unos mesa i jaja u organizam i piti dovoljno vode (20 minuta prije jela, a ne tokom obroka i nekoliko sati kasnije).

Izbjegavajte konzumiranje mesa, ribe i jaja s hljebom, rižom i krompirom: najbolje je da ih jedete u kombinaciji s velikom porcijom svježeg povrća začinjenog jabukovim sirćetom ili limunovim sokom.

Kisela hrana nije nezdrava

Najkiselija hrana nije nužno i glavni krivac za disbalans pH vrijednosti u organizmu. Kad se limun svari i apsorbuje, postaje alkalan. Namirnice koje nakon varenja ostavljaju trag bogat mineralima, poput magnezijuzma, kalcijuma i kalijuma, smatraju se alkalnim i vrlo korisnim za tijelo.

Svježe je najbolje

Voće i povrće imaju alkalizujući efekat na organizam, ali su neki plodovi bolji od ostalih. Tamnozeleno povrće, poput kupusa, potočarke i zelja, u sastavu imaju visok nivo korisnog hlorofila. Što se tiče voća, najpreporučljivije su lubenice, dinje, papaja, sušene urme, mango, limun i smokve.

NE slatkišima i gaziranim napicima

Izbjegavajte slatkiše i gazirana pića. Ukoliko ste čokoholičar, u trgovini sa zdravom hranom potražite čokoladu sa što manje šećera, a što više kakaoa. Također, bijeli šećer zamijenite medom, agavom i smeđim šećerom, ali ni njih ne upotrebljavajte prečesto.

Minerali su važni

Dodaci ishrani s mineralima, posebno u obliku karbonata ili bikarbonata, mogu znatno podići alkalnost organizma.

Izbjegavajte cigarete, alkohol i narkotike, a poneku šolju kave zamijenite šoljom biljnog čaja.

Čista voda ima alkalizirajući efekt, kao i čist vazduh. Ukoliko ste u mogućnosti, u kući instalirajte prečišćivače vazduha i vode.

Autor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.