Categories Vodič do zdravlja

Bolovi u stomaku koje ne smijete ignorisati

Bol u stomaku može biti bezopasan i prolazan, ali ponekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Za vas smo izdvojili 9 tipova bola u stomaku koje ne smijete ignorisati i ako ih  prepoznajete, morate se obratiti ljekaru.

1. Jak bol pod desnim rebrom

Jak bol pod desnim rebrom nakon konzumiranja masne hrane, može ukazivati na bol u žuči, koji izaziva kamen oformljen od žučnog kamenca. Tom zdravstvenom problemu najpodložnije su žene u 40-im  godinama, naročito one gojaznije. Bol se nakon jela širi u desno rame, a može biti praćen povraćanjem i drhtavicom. Ukoliko osjećate ovakav bol, potrebno je da se odmah javite ljekaru, jer se može raditi o ozbiljnoj upali žuči.

2. Grčevi u stomaku uzrokovani opstipacijom

Grčevi u stomaku obično se javljaju kao posljedica zatvora, moguća je propratna naduvenost  i konstantno smjenjivanje opstipacije i dijareje. Sve ovo su simptomi sindroma iritabilnog crijeva, odnosno poremećaja u ritmu stolice. Češće se javlja kod mlađih žena, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ovo stanje se dodatno pogoršava, a ponekad i javlja usljed prevelikog stresa. Ugrožava vaš životni ritam i zahtijeva konsultovanje sa doktorom prilikom liječenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *