Čaj od hajdučke trave – melem za žensko zdravlje

by | 4 Augusta, 2018

Hajdučka trava obično se koristi za smirivanje smetnji s varenjem, kao što su želučane bolesti, upale stijenki crijeva, zatvor i nadutost. U vanjskoj upotrebi, zahvaljujući protivupalnim svojstvima, hajdučka trava smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida.

Upotrebljava se i za liječenje infekcija usne šupljine, konjunktivitisa, ekcema i drugih stanja, uključujući groznice.

Hajdučka trava djeluje i kao diuretik, snižava krvni pritisak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom te abnormalno visokog tlaka u arterijama. Ta se biljka može koristiti i u slučajevima infekcija u mokraćnom traktu. Ima stimulišući efekat na proizvodnju žuči i funkciju jetre.

Hajdučku travu (Achillea millefolium) ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke. Prema legendi, koristio je je i grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje, a po tome je hajdručka trava i dobila svoje latinsko ime.

Nastavak na sljedećoj strani…

Zbog mnogobrojnih aktivnih sastojaka ima široku primjenu u liječenju. Eterično ulje stolisnika djeluje umirujuće na grčenje mišića, omogućava ispuštanje plinova iz organizma, djeluje protivupalno i uništava gliste u crijevima.

Hajdučka trava je i jedan od najefikasnijih čajeva za žene. Tradicionalno se upotrebljavao za smirivanje grčeva maternice, kod tegoba s ciklusom i za olakšavanje porođaja. Kad se redovno uzima u malim količinama, može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa, pogotovo u slučajevima kad je menstruacija rijetka ili neredovna.

Ova biljka ima i mnoga druga korisna svojstva. Upotrebljava se i za razgrađivanje sluzi te liječenje disajnih puteva. Kod gripe i nakon teških oboljenja preporučljiva je kao tonik zaslađen medom. Prema nekim izvorima, vrući čaj od hadjučke trave pomaže kod migrene.

Foto: Thinkstock

Foto: Pixabay

Uz to čisti i masnu kožu pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Najčešće se suši za pripremu čajeva i bere nakon što procvjeta, od juna do oktobra. Može se koristiti i svježa. Za jelo se može brati već u rano proljeće, od kraja februara sve do juna, katkad ponovno u jesen, dok se u ljekovite svrhe suše gornji dijelovi cvatućih mladica ubrani tijekom ljeta. Iako je tad hajdučka trava najbogatija ljekovitim sastojcima, tad više nije prikladna kao dodatak jelima. Naime, samo mladi i sasvim nježni listovi hajdučke trave su ukusni, a starenjem postaju pregorki. Gorčina se može smanjiti ako se listovi opare vrelom vodom i ocijede. Mladi listovi imaju aromatičan miris od eteričnog ulja, pa ih u Njemačkoj dodaju supama, salatama, varivu, svježem siru i maslacu…

Hajdučka trava se može koristiti i kao začin umjesto listova peršuna. Iz mladih listova, uz dodatak limunovog soka ili limunske kiseline, može se prirediti ukusan sos, nalik na onaj od kopra. Osim zbog ljekovitih svojstava, svježu bi hajdučku travu bilo dobro uključiti u ishranu zbog obilja vitamina C i karotena.

Velika prednost ove biljke je i u tome što ju je lako pronaći. Nalazimo je u velikim količinama uz ceste i puteve, po suhim pašnjacima, livadama i poljima. Ovu biljku vrlo je lako prepoznati, jer je vrlo karakteristična po svojim sitnim bijelim cvjetovima skupljenim u veće cvatove koji se izdižu na dugačkim, tvrdim i čvrstim stabljikama. Iako se one ne koriste u ljekovite svrhe, nekada su bile vrlo cijenjene jer su se koristile u i-Chingu, drevnoj kineskoj metodi proricanja, prije nego što su ih u tu svrhu zamijenili novčići.

Recepte za čajne mješavine i pripravke pronađite na sljedećim stranama…

#1 Čaj od hajdučke trave

Prelijte jednu do dvije kašičice hajdučke trave šoljom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta pa procijedite. Pijte od tri do četiri puta na dan, najbolje tokom obroka. Koristan je i za obloge.

#2 Za žensko zdravlje

Kao odličan čaj za žene uzima se čajna mješavina 100 g stolisnika, 25 g podanka iđirota, 75 g cvjetova kamilice i 50 g korijena maslačka. Dvije pune čajne kašike te mješavine uzmu se za dvije šolje čaja, a pije se dnevno nezaslađeno toplo ili mlako.

#3 Svježi sok

Dvije šake svježih listova hajdučke trave prelijte sa 100 ml vode i izmiksajte. Četiri puta na dan uz jelo uzimajte po kašiku ocijeđenog soka.

#4 Bolesti jetre

Kod otečene jetre i zastoja njene funkcije dnevno piti 1-2 šolje čaja od hajdučke trave pomiješanog s jednakim dijelovima kantariona (Hypericum perforatum), crnog trna (Prunus Spinoza) i praha od aloa koliko stane na vršak noža.

#5 Protiv krvnih ugrušaka

Pomiješajte 25 g hajdučke trave, 25 g ženske bokvice i 25 g oskoruše (Sorbus domestica). Za čaj dvije kašičice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Pijte od dvije do tri šolje na dan. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutrašnjih organa nastala kao posljedica lomova, uganuća ili pada.

#6 Kupka protiv hemoroida

Prelijte 100 g svježeg ili suhe hajdučke trave litrom vrele vode, ostavite da stoji pokriveno 20 minuta i procijedite. Dodajte u vodu za kupanje koja treba sezati do pojasa. Upotrebljava se kod ginekoloških tegoba i hemoroida.

#7 Biljno vino

Kašiku hajdučke trave kuhajte deset minuta u 250 ml vina. Procijedite. Popijte dvije šolje ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.

#8 Za jačanje

Protiv nesanice i opšte slabosti u periodu rekonvalescencije, nakon preboljene teške bolesti, piti naveče po 1 šolju čaja od 5 g hajdučke trave prelivene s 2,5 dl kipuće vode. Ovako pripremljen čaj podstaknuće obrambene snage tijela.

#9 Hronični zatvor

Od kroničnog zatvora stolice liječi mješavina od po 20 g cvijeta hajdučke trave, kore krušine (Rhamnus frangula), ploda sene (cassia), kamilice i rizoma zubače (Cynodon dactylon). Kšika mješavine prelije se šoljom vode, ohladi i pije naveče.

#10 Mješavina za varenje

Velika kašika mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline (menythes trifoliata), lincure (Gentiana lutea), metvice paprene (Mentha piperita) i komorača (fructus foeniculi) popari s 1 dl ključale vode, poklopljeno ostavi dok ne bude mlako pa se procijedi. Pije se tri puta dnevno, pola sata prije jela za olakšanje kod vjetrova.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.