Često vas muči varenje? Pomaže ljubičasta hrana, a važno je i koliko spavate

by | 2 Juna, 2019

Proliv, osjećaj težine u želucu nakon obilnog obroka, grčevi, nadutost, sve su to tegobe koje smo barem nekad u životu svi osjetili i zbog čega smo posegnuli za nekim farmaceutskim pripravkom.

Ali sve je više studija koje potvrđuju da probleme s varenjem nije potrebno liječiti medikamentima, već da je lijek u onome što jedemo i načinu na koji ta hrana utiče na gljivice, bakterije i viruse koji prirodno žive u našim crijevima.

Neravnoteža tih mikroorganizama direktno je povezana s nadutošću, zatvorom, sindromom iritabilnog crijeva, a onda i s prekomjernom tjelesnom težinom.

Dr Michael Mosley u najnovijem izdanju knjige “The Clever Guts Diet” govori o važnosti crijevne mikroflore na cjelokupno zdravlja. Mikroflora se sastoji od triliona bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroba koji uglavnom žive u debelom crijevu. I dok su u ravnoteži, mi smo zdravi, a kad se taj prirodni sklad poremeti, dolazi do poremećaja u radu našeg imunološkog sistema, problema s alergijama, neželjenih promjena raspoloženja, pa i viška kilograma.

Iako plan prehrane dr Mosleyja nije klasična dijeta, najčešće ipak rezultuje – gubitkom kilograma.

Evo ključnih činjenica iz knjige “The Clever Guts Diet”.

CRIJEVA VOLE DOBAR TRENING

Naučnici su upoređivali uzorke stolica profesionalnih igrača ragbija s uzorcima zdravih muškaraca koji nisu bili fizički aktivni. Kod sportista su pronašli puno dobrih bakterija koje pozitivno utiču na zdravlje, posebno crijeva. Naravno, ne treba biti profesionalni sportista kako bismo “boostali” dobre bakterije, jer bilo kakva fizička aktivnost dobro utiče na zdravlje probavnog trakta. Poželjno je odabrati aktivnost koja postiže otkucaje srca 20% iznad uobičajenih, što se postiže već 30-minutnim žustrim hodanjem tri do pet puta sedmično.

KOLIKO SPAVATE?

Sve što remeti vaš 24-satni ritam budnosti i spavanjautiče na zdravlje mikrobiološkog sistema, odnosno dovodi do promjene vrsta bakterija u crijevima. Već dvije noći manjka sna smanjuju količinu određenih bakterija na 50%. Osim toga, muškarci iz jednog istraživanja koji su spavali četiri sata tokom tri noći imali su povećann nivo masnih kiselina u krvi, što je 15 do 30% više od onih koji su spavali sedam do osam sati svake noći. Povećan nivo masnih kiselina dovodi do povećanog stepena otpornosti na inzulin, što na kraju može rezultovati i dijabetesom

A ŠTA S ALKOHOLOM?

Ljudski organizam sadrži 90% bakterija koje su organizovane u zajednice koje nazivamo mikrobiomi ili crijevna mikroflora. A ti mikrobiomi ne vole alkohol, izuzev vina. Polifenoli, moćni antioksidansi iz crnog vina, povećavaju količinu dobrih bakterija u crijevima koje utiču na vitkost, objavljeno je u The American Journal of Clinical Nutrition. Naučnici su proučavali efekte crnog vina kod muškaraca srednje životne dobi, koji su svakodnevno uživali u čaši crnoga vina. Takođe su primijetili i povećanje broja bifidobakterija, koje se dovode u vezu s nižim holesterolom.

LJUBIČASTA HRANA JE MOĆNA!

Borovnice, brusnice, crveni kupus, patlidžani trebaju biti redovne namirnice na našem jelovniku zato što njihova boja dolazi od antocijanina, jakih antioksidansa, tj. tvari koje sprečavaju razvoj srčanih bolesti, snižavaju nivo holesterola, ali i pospješuju rast dobrih bakterija u crijevima, posebno bifidobakterija i laktobakterija.

FEKALNA TRANSPLANTACIJA

Transplantacija fekalne mikrobiote oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se normalizovala crijevna flora.

Osim kod poremećaja rada crijeva, ljekari se nadaju kako će se metoda fekalne mikrobiote uspješno koristiti kod liječenja debljine i metaboličkog sindroma, ali i neuropsihijatrijskih oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

DIJETA ZA ZDRAVA CRIJEVA

Iritabilni kolon je funkcionalni poremećaj crijeva, koji karakterišu bolovi u stomaku, proliv ili opstipacija, nadutost sve je veći problem modernih generacija. Dakle, nije riječ o celijakiji, upalnoj bolesti crijeva ili nečem potencijalno malignom, ali predstavlja nelagodu koju uzrokuje “greške u komunikaciji” između crijeva i mozga. U svrhu eliminisanja nadutosti i drugih popratnih problema osmišljena je dijeta FODMAP.

Riječ je o dijeti s manjim udjelom osmotski aktivnih tvari (tvari koje navlače vodu u sistem za varenje), tako da se ne preporučuju konzumirati artičoke, šparoge, brokula, kupus, karfiol, zeleni grah, grašak, gljive, leblebija, sirevi, kravlje mlijeko, pa čak i avokado, jabuke, suho voće, šljive… U posljednje vrijeme proučava se i uloga hipnoterapije u saniranju ovih problema.

Naučnici sa Sveučilišta u Monaku objavili su kako su se primjenom hipnoterapije u čak 72% ljudi s iritabilnim kolonom simptomi znatno smanjili.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.