Categories Vodič do zdravlja

Čudotvorno laneno ulje je snažan saveznik zdravlja!

Ako tragate za efikasnim prirodnim lijekom za probavu, srčane tegobe, kosu, kožu ili mršavljenje, vašoj ishrani obavezno dodajte laneno ulje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Lan je jedna od najstarijih biljaka na svijetu. Nekada se koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lijek za gotovo cijeli organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže minerale kao što su kalcijum, selen, željezo, natrijum, magnezijum i kalijum. Takođe su i bogate vitaminima B, C i E.

Ulje od sjemenki lana možete koristiti kao dodatak ishrani, recimo uz salate, ili uzimati po jednu kašičicu svako jutro. Važno je da ga koristite samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, stoga je preporučljivo da se potroši u roku od šest sedmica nakon otvaranja.

Laneno ulje stabilizuje šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, djeluje preventivno na pojavu moždanog udara, stabilizuje ćelije raka dojke, jajnika i prostate. Takođe utiče preventivno na nastanak ateroskleroze te zaustavlja bolove u zglobovima i artritis.

Ako imate upalu mokraćnog mjehura ili probleme s nastankom žučnog kamenca, laneno ulje vam može pomoći. Lan djeluje na kompletnu probavu i metabolizam te pojačava imunitet. Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebale bi redovno konzumirati lan. Na kraju, kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Ipak, važno je napomenuti kako osobe s oštećenom crijevnom sluznicom ili peristaltikom moraju pripaziti s upotrebom lanenog ulja koje u ovim slučajevima može imati laksativan učinak.

IZVOR: KLIX.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *