Categories Vodič do zdravlja

Da li će nam sunce pomoći u borbi protiv koronavirusa?

Topliji dani stižu, a temperature će, kako je najavljeno, prelaziti i 20 stepeni Celzijusa. Lijepo vrijeme će nam takođe omogućiti da steknemo saznanja o novom koronavirusu o tome kako reaguje na dolazak proljeća.

Epidemije gripa obično počnu da jenjavaju krajem zime. Zbog toga je veoma legitimno pitanje: Da li će i kako više sunčevih zraka uticati na širenje novog koronavirusa SARS-Cov-2?

Studije na drugim sojevima koronavirusa, od kojih neki uzrokuju uobičajene prehlade, zaista ukazuju na njihovo sezonsko ponašanje, sa dostizanjem vrhunaca tokom zime i nestajanjem tokom proljeća.

Istovremeno, tek mali broj koronavirusa može da se prenese ljeti.

Jedna britanska studija naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu analizirala je koronaviruse HCoV-NL63, HCoV-OC43 i HCoV-229E. Utvrđeno je da je stopa infekcija tim tipovima koronavirusa najveća u februaru, dok je ljetna stopa infekcija veoma mala.

I druge studije su takođe pokazale sezonsko ponašanje koronavirusa u umjerenim klimatskim uslovima.

Vođa studije, Rob Aldridge, ipak je pozvao na oprez.

“Zaista bismo mogli da iskusimo manje nivoe zaraze koronavirusom tokom ljeta, ali bi to moglo ponovo da se vrati sljedeće zime ako i dalje postoji veliki dio populacije koji je podložan”, ističe Aldridž.

Prema njegovim rečima, činjenica da se radi o novom virusu znači da još ne znamo njegovo tačno sezonsko ponašanje i da li će se ono pokazati istim kao što je slučaj sa drugim tipovima koronavirusa, imajući u vidu trenutnu visoku podložnosti stanovništva.

Izvor: The Guardian

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *