Categories Vodič do zdravlja

Da li je i vaše među njima: Zanimanja koja loše utiču na zdravlje…

Pojedina zanimanja doslovno uništavaju i fizičko i psihičko zdravlje.

Foto: Guliver/Thinktock

Čak 26 odsto od svih zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć lekara, pokazala su istraživanja na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja.

Javljaju se kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, mezotelioma kao specifičan tip karcinoma uzrokovan dejstvom azbesta, ali i druge vrste malignih oboljenja. Simptomi uzrokovani prašinom sa gradilišta su pritisak u grudima, kašalj, pomanjkanje daha, kao i disanje s naporom.

Artritis stopala do kojeg dovodi konstantno stajanje najviše pogađa učitelje i profesore.

Da bi svoja stopala sačuvali što duže, treba da nose udobne cipele sa anatomskim ulošcima, uz apsolutno izbjegavanje visokih štikli, savjetuju stručnjaci.

Poremećen san izaziva rad u smjenama.

Promijenjeni ritam spavanja i budnosti može da izazove i manjak energije, pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promjene raspoloženja. Posljedica ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu da budu ozbiljne greške i nesreće.

Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno duže od 11 sati.

Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je njega u kući. Čak 11 % imalo je težak oblik depresije zbog osjećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *