Categories Vodič do zdravlja

Da li stres utiče na naše zube?

Kada je čuvena glumica Demi Moore otkrila da je zbog stresa izgubila oba prednja zuba, mnogo više pažnje je počelo da se obraća na ovu šokantnu činjenicu i povezanost između stresa i oralnog zdravlja, kome prije nije data velika važnost.

Ipak, nisu svi uzroci stresa ovako ekstremni. Neki ljudi nesvjesno škrguću zubima u snu pa ni ne znaju razlog njihovih problematičnih zuba, dok drugi stiskaju vilicu, takođe nesvjesno. Postoji toliko različitih stvari koje stres može da prouzrokuje, a da toga nismo znali.

Kako da saznate da li stres utiče i na vaše zube?

#1 Primijetili ste da vas se zubi skraćuju i da se “provide”

Ovo je najčešči rezultat škrgutanja zubima koje se najčešće dešava nesvjesno i u snu. Porazgovarajte sa zubarom i nabavite gumu ili foliju koja će zaštiti i spriječiti ovu ružnu naviku.

#2 Desni vam krvare mnogo više nego prije

Ovo je najvjerovatnije znak bolesti desni (gingivitis ili periodontoza) koje je izazvano ili pogoršano stresom. Vama će biti potreban tretman desni poput dubinskog čišćenja.

#3 Često imate oralne infekcije (poput afti i fistula)

Stres takođe može ovo izazvati, jer onemogućuje telu da se boiri ptoiv infekcija što je više moguće. Ovdje mogu pomoći antibiotici i detaljno liječenje.

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *