Doručak je važan za pokretanje metabolizma

by | 31 Marta, 2013

Za velik broj ljudi doručak je šolja kave, no nutricionisti upozoravaju da je doručak izuzetno važan za pokretanje metabolizma. Oni koji svaki dan doručkuju su vitkiji, ali i zdraviji, pokazuju brojne studije.

Kod odabira namirnica za doručak vodite računa o njihovoj hranjivoj vrijednosti, ali i pravoj kombinaciji koja će pružiti tijelu sve potrebne nutrijente bez nepotrebnog gomilanja kalorija, piše “Huffington Post”.

Nakrcajte se proteinima za dužu sitost

Mnogi ljudi za doručak jedu peciva ili hljeb s namazima. Nutricionisti ističu da su proteini neizostavan dio svakog doručka, jer se probavljaju znatno duže od ugljikohidrata, zbog čega i osjećaj sitosti nakon doručka duže traje. Dobar odabir je zdjelica kukuruznih pahuljica s 2 dcl mlijeka ili pak kuhano jaje.

Više vlakana za bolju probavu

Što je više šećera u doručku, to se on brže probavlja te ćete brže ogladnjeti nakon njega. Vlakna su iznimno važna za dugotrajan osjećaj sitosti i bolju probavu, a svaki doručak treba sadržavati pet grama vlakana. Cjelovito integralno brašno, pšenične mekinje, orašasti plodovi te voće i povrće namirnice su s velikim udjelom zdravih vlakana.

Masnoće za sitost
Posni obrok lišen masnoća jamči glad u roku od sat vremena nakon jela. Punomasni jogurt, sir, tuna ili jaja bogata su zdravim masnoćama od kojih se nećete udebljati, a pružiće dugotrajan osjećaj sitosti.

Mali obrok
Jabuka za doručak nije kompletan obrok, mada je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima i ona je tek uvod u doručak. Najbolje ju je pojesti 15 minuta prije doručka kako bi otvorila apetit, a pravilo je da se doručak treba sastojati od minimalno 500 kalorija, čime se sprečava kasnije prejedanje.

Doručkujte na vrijeme
Poanta doručka je pokretanja metabolizma, a pravilo je da ga treba pojesti u roku od sat vremena nakon ustajanja kako bi imao dobar efekt na organizam. Jedete li doručak u vrijeme ručka, ne samo da usporavate metabolizam nego unosite i više kalorija, upozoravaju nutricionisti.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.