Categories Vodič do zdravlja

Istraživanja: Čak 85 posto žena ne nosi odgovarajući grudnjak

Da li dame znaju da odaberu pravi grudnjak za svoje grudi? Američki i britanski stručnjaci odgovaraju odrično. Čak 85 odsto žena nosi neodgovarajući grudnjak, a 65 procenata je izrazilo želju  da su udobniji. Većina nosi pogrešnu veličinu korpe zbog čega se grudnjak podiže preko grudi ili stoji previsoko na leđima, pokazuju britanska istraživanja.

A zbog loše odabranog grudnjaka mogu da nastanu problemi sa kičmom, slični onima koje izaziva neudobna obuća. Ovo najbolje znaju dame sa većim grudima koje se zbog neadekvatnog grudnjaka grbe i pate od bolova i zamora u predjelu vrata i leđa, ističu britanski stručnjaci.
Moderni grudnjaci upravo pritiskaju i podižu grudi, što djeluje opterećujuće, objašnjavaju. Po njihovom mišljenju, najbolji su oni sa bretelama koje se ukrštaju na leđima, olakšavajući na taj način nošenje “lijepog tereta”. Stručnjaci, inače, smatraju da je bolje da ne nosite grudnjak ukoliko nije odgovarajuće veličine, a i ako jeste da to ne činite duže od 12 sati u toku dana, što znači da se savjetuje skidanje grudnjaka tokom noći, odnosno dok spavate.

Izvor: novosti.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *