Categories Vodič do zdravlja

Kako se izboriti sa alergijom na plijesan

Niže temperature, sve češće zatvaranje vrata i prozora i još uvijek visoka vlažnost u zraku pogoduju stvaranju plijesni u vašem domu. Osim u proljeće, alergije se često javljaju i u jesen jer tada cvjetaju neke korjenaste biljke poput ambrozije, kamilice i suncokreta. Tada se povećava i udio vlažnosti u zraku, zbog čega je u jesensko doba najviše alergija na plijesan. 

Ukoliko u vašem domu ima dosta vlage ili kuteva gdje se plijesan skuplja koristite antifungicidni sprej ili ih pak obojite bojom protiv plijesni. Također se preporučuje zamijeniti i stare oštećene tepihe te popraviti česme iz kojih curi voda ukoliko ih imate.

Previše biljaka u stanu može prouzrokovati visoku vlažnost što nikako ne pogoduje alergičarima. Vlažnost u zraku, u stanu, trebala bi biti do 50 posto i manje, kako bi se izbjeglo skupljanje plijesni. Odumrli dijelovi biljaka i kompost također su hranjiva podloga za plijesan, a alergičari na plijesan ne bi smjeli raditi u vrtu.

Plijesni se razmnožavaju u tamnim, hladnim i vlažnim prostorijama kao što su: podrumi, ormari, tavani, mnoštvo vlažne odjeće ili peškira, starim madracima, jastucima i pokrivačima. No njihovo plodno tlo su i vlažni tepisi, zidne tapete, prozorski okviri, kante za smeće, zavjese za kade, kabine za tuširanje, pločice u kupatilu, sobne biljke, ali i ovlaživači zraka.

Izvan kuće plijesan se širi po vlažnom lišću ili drvima. Redovno sakupljajte lišće oko kuće te spremajte drva u izoliranu prostoriju kako biste izbjegli izlaganje plijesni.

Iako je lijep dom ujedno i uredan, plahte je bolje ostaviti izgužvane na krevetu nego cijeli krevet prekriti prekrivačem ili poplunom jer su naučnici utvrdili da prozračivanje kreveta reducira prašinu i grinje u spavaćoj sobi.

Na prvi znak pojave alergije liječite simptome odgovarajućim medikamentima, pumpicom, sprejem i kapima za nos te kapima za oči. Izbjegavajte druge okidače alergije poput mirisnih proizvoda za čišćenje, osvježivača za klimu, tamjan, potpuri kao i drva za loženje.

 

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *