Categories Vodič do zdravlja

Kako starimo tako se mijenja i potreba za vitaminima i mineralima

Saznajemo koje je vitamine potrebno više koristiti kako starimo…

KALCIJUM

Kako starimo tako trošimo puno više minerala nego ga unosimo, a to može uticati na lomljivost kostiju, a posebno kod žena u menopauzi. Kalcijum pomaže radu mišića, nerava, ćelija i krvnih sudova. Žene starije od 50 godina, a muškarci od 70 bi trebali unositi i do 20 posto više kalcijuma.

VITAMIN B12

Pomaže pri izgradnji krvnih ćelija i neurona, a možete ga dobiti iz namirnica poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Otprilike 30 posto osoba starih iznad 50 godina pate od gastritisa koji otežava apsorpciju vitamina iz hrane.

VITAMIN D

Kako bi apsorbovao kalcijum, organizmu je potreban vitamin D, pa je dobro uzimati ih u tandemu kako bi spriječili pojavu osteoartritisa. Iako je izlaganje suncu preporuka, kako starimo tako ga teže iz sunca apsorbuju pa ga treba potražiti u namirnicama kao što je losos, sardina…

VITAMIN B6

Tijelo ga koristi kako bi se obranilo od virusa i bakterija te za stvaranje energije. Kako starimo, tako trebamo više ovog vitamina. Jetrica, masna riba i pahuljice su dobar izvor ovog vitamina.

MAGNEZIJUM

Pomaže tijelu pri izgradnji proteina i kostiju te održava nivo šećera u krvi pod kontrolom. Možete ga pronaći u orašastim plodovima i zelenom povrću. Ako dugo pijete lijekove, ili imate zdravstvenih problema, možete patiti od manjka magnezijuma.

PROBIOTICI

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Nalaze se u fermentisani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira. Probioticima su bogati i fermentisani proizvodi od soje (miso pasta, sojin umak, tempeh) te kiseli kupus.

OMEGA-3S

One se nazivaju esencijalnima jer ih organizam sam ne može proizvesti. Važni su za zdravlje vida, mozga i spermija. pronaći ih možete u masnoj ribi, orasima i lanenim sjemenkama.

CINK 

Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u namirnicama poput crvenog mesa. Cink je potreban za održavanje imunološkog sistema, izgradnju proteina, pokretanje enzima i za stvaranje DNA. Takođe, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje čula mirisa i okusa. Uz meso, izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, zobi, heljde i sl.

SELEN

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti. Ključan je za normalnu funkciju štitnjače, povoljno utiče na mentalno zdravlje i raspoloženje. Sprečava tako nastanak demencije, bolesti štitnjače i razvoja raka.

KALIJUM

Kalijum je među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad kardiovaskularnog sistema i bubrega, prenos nervnih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića… Manjak kalijuma u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor (opstipaciju) i nepravilan rad srca. Često se kao najbogatiji izvori kalijuma navode banana, narandža, paradajz i krompir.

Prije uzimanja suplementa, posavjetujte se s ljekarom/faramaceutom.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *