Categories Vodič do zdravlja

Koncentrat paradajza mogao bi poboljšati plodnost muškaraca

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U centru više istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink. Likopen pripada antioksidansima koji sprečavaju ćelijska oštećenja.

Tim sa Univerziteta Sheffield analizirao je unos likopena i to konzumiranjem koncentrata paradajza zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže apsorbovati.

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije supene kašike koncentrata paradajza dnevno kao nadopunu isehrane imali su bolju kvalitetu spermija. Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi pojesti dva kilograma kuhanog paradajza dnevno.

Tokom 12-sedmičnog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno, a druga je uzimala lažnu tabletu.

Njihovi spermiji analizirani su na početku istraživanja, šest sedmica nakon početka studije te na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermija no broj spermija zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u grupi koja je unosila likopen.

Muška neplodnost pogađa gotovo do polovine parova koji ne mogu začeti djecu. Stručnjaci za fertilitet kažu kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnošću.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *