Categories Vodič do zdravlja

Ljekari su menstrualne bolove uporedili sa srčanim udarom!

Nekim su ženama menstrualni grčevi noćna mora. Probadajuća bol koja je neizbježna uz menstruaciju može biti jaka kao rapidni, konstantni udarci u trbuh, a nedavno su je stručnjaci uporedili s boli koja nastupa uz srčani udar, prenosi portal Elle.

Mnogo žena tiho trpi ovu bol u strahu da će ih okolina, prijatelji ili kolege, osuđivati zbog ovog problema, nazivati ih previše dramatičnima i slabima.

Iako ne bi trebalo skrivati  i ne osjećati se loše u javnosti zbog nečega što je dio žene, stručnjaci donose još jedan razlog zašto bi svi trebalo da vrlo ozbiljno shvate ovu bol.

Poznata i kao dismenoreja, bol u materici prije i za vrijeme menstruacije, bolna je kao i srčani udar, objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta u Londonu. Profesor reproduktivnog zdravlja tog Univerziteta rekao je kako su pacijenti ovu bol opisali vrlo slično kao i bol kod simptoma srčanog udara.

Ova potvrda veoma je važna za žene širom svijeta jer konačno mogu objasniti trenutke slabosti u koje ih postavljaju ti grčevi.

Ali, i dalje treba tražiti bolja rješenja za smirivanje te boli, koja će ići dalje od puke prevencije s Ibuprofenima.

Takozvani “ženski problemi” uvijek su bili nedovoljno primijećeni u istoriji medicine jer nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni. Čak i sama riječ “histerično” dolazi od grčke riječi za maternicu, “histera”. Sve upućuje na to da su žene od antičkih vremena patile jer niko nije razumio njihovu bol.

Ovo otkriće znači korak dalje prema otvorenijoj komunikaciji po pitanju menstruacije i društvu koje će ju priznati kao nešto moćno, a ne nešto što treba ignorirati.

Izvor: zdravakrava.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *