Categories Vodič do zdravlja

OVO SU ZNAKOVI KOJI ukazuju na to da vam nedostaje vitamina D

Istraživanje “Harvard School of Public Health” pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od manjka vitamina D. Izbjegavate li izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio te velike brojke.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i garantuje mišićni tonus. Kada imate manjak vitamina D u tijelu, imate sljedeće simptome…

#1 Imate česte prelome kostiju

Tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30 godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećoj životnoj dobi. Ne čudi stoga što su osobe s manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju nego one koje imaju odgovarajuće količine u tijelu.

#2 Osjećate bol u kostima

Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. No za taj neugodni osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na potonje, vrijedi provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.

#3 Loše ste raspoloženi

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

#4 Pretjerano se znojite

Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne tvari u ljudskom tijelu. Ako vam se lice “sjaji” od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stupnjeva Celzijusovih, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

#5 Osjećate slabost i umor

Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Izvor: zadovoljna.hr.

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *