Categories Vodič do zdravlja

PCOS i sve što trebate znati o ovom čestom ženskom problemu

Jajnici su polni organi zaduženi za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže polnih hormona koje proizvodi. Oni regulišu menstrualni ciklus, omogućavaju sazrijevanje i otpuštanje jajnih ćelija, te proizvode hormone estrogen i progesteron. Sindrom policističnih jajnika, osim što uzrokuje neplodnost, može dovesti i do niza drugih problema… 

PCOS – policistični jajnici je sindrom gdje varira veličina jajnika i gdje se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku. Ovaj sindrom se javlja kod oko tri odsto adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već sa prvom menstruacijom, a kod mladih djevojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vrijeme puberteta.

Poremećen menstrualni ciklus

Menstrualni ciklusi kod oboljelih obično su bez ovulacije, odnosno bez mjesečnog sazrijevanja jajne ćelije (anovulatorni ciklusi) što može da bude uzrok obilnih funkcionalnih krvarenja. Hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima, njihovim višemjesečnim ili potpunim izostankom (amenoreja) najjasniji su pokazatelj postojanja policističnih jajnika, kao i povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Oboljele žene moraju redovno ići na kontrole i liječiti se tokom cijelog života, jer je ova bolest povezana s nizom rizika, kao što su: anemija, različita krvarenja iz materice, spontani pobačaji (2-3 puta), kasnija menopauza, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, povišen krvni pritisak, rizik od obolijevanja od raka endometrijuma i jajnika… Sindrom policističnih jajnika usko je povezan s neosjetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolijevanje od šećerne bolesti. Rizik za nastanak dijabetesa povišen je za čak 16 odsto.

Promjene na koži i kosi 

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a usljed povišenog muškog polnog hormona dolazi do pojačane maljavosti na tijelu i licu, te i do pojave akni, kao i opadanja kose na tjemenu. Takođe, može doći i do promjene u pigmentaciji kože, odnosno do pojave tamnih fleka u pregibima kože vrata, pazuha i prepona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *